Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Bratislava

Inventáre archívu Bratislavy sú dostupné online

Na archívnej snímke pohľad na Bratislavu. Foto: TASR - Pavel Neubauer

V sprístupnených pomôckach je možné nájsť informácie nielen k najstarším a najvzácnejším dokumentom archívu, ale aj k dokumentom potrebným pre praktické využitie v súčasnosti.

Bratislava 2. mája (TASR) - Archív mesta Bratislavy spustil projekt digitalizácie existujúcich archívnych pomôcok, ktoré boli bádateľom dostupné len fyzicky. Pracovníkom archívu sa podarilo previesť do digitálnej podoby základné archívne pomôcky k nosným archívnym fondom ako bratislavský magistrát, Národný výbor, Útvar hlavného architekta, spolky, cechy, osobné fondy i zbierka máp a plánov.

"Inventáre sú dostupné v elektronickej podobe vhodnej na čítanie a vyhľadávanie prostredníctvom stránky https://bratislava.sk/sk/archivne-pomocky. Bádatelia tak môžu z pohodlia domova zisťovať potrebné informácie k študovaným témam a môžu si tiež objednať dokumenty do bádateľne archívu prostredníctvom mailu archiv@bratislava.sk," informovala TASR hovorkyňa Bratislavy Katarína Rajčanová.

Súčasťou sú aj pomocné zoznamy týkajúce sa prečíslovania domov v Bratislave v roku 1975 a zmien názvov ulíc po roku 1989. V sprístupnených pomôckach je možné nájsť informácie nielen k najstarším a najvzácnejším dokumentom archívu, ale aj k dokumentom potrebným pre praktické využitie v súčasnosti ako napríklad plány rôznych stavieb a domov.

Hlavné mesto chce týmto zjednodušiť prístup k dokumentom nielen odborníkom, ale aj širšej verejnosti a tým prispieť k hlbšiemu poznaniu a sprístupneniu minulosti Bratislavy.