Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Bratislava

Festival Istropolitana Project oživí ulice Starého Mesta

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Umelecká rada zložená zo študentov rôznych katedier Divadelnej fakulty Vysokej školy múzických umení (VŠMU) vybrala do súťažného programu 12 predstavení z deviatich krajín.

Bratislava 1. júna (TASR) – Medzinárodný divadelný festival Istropolitana Project sa vo štvrtok začína v Bratislave. Do 7. júna bude hostiť 11 umeleckých vysokých škôl z deviatich krajín Ázie a Európy. V poradí 24. ročník festivalu oživí tvorivou atmosférou ulice Starého Mesta. Podľa organizátorov sa opiera o aktuálnu tému hľadania a nachádzania identity.

Umelecká rada zložená zo študentov rôznych katedier Divadelnej fakulty Vysokej školy múzických umení (VŠMU) vybrala do súťažného programu 12 predstavení z deviatich krajín. Príležitosť predviesť svoj talent budú mať študenti z Nemecka, Srbska, Švajčiarska, Poľska, Rumunska či Slovinska, ale aj zo vzdialenejších kútov sveta, ako napríklad z Arménska. O súťažných predstaveniach bude rozhodovať odborná porota zložená z renomovaných profesionálov vo svojom odbore. Sú medzi nimi napríklad známy experimentálny režisér Jozef Vlk, riaditeľ činohry Národného divadla v Košiciach Anton Korenči či taliansky žurnalista, spisovateľ a divadelník Armando Rotondi.

"Okrem inscenácií v hlavnom programe sa návštevníci môžu tešiť aj na množstvo aktivít v sprievodnom programe. Workshopy, diskusie na rôzne zaujímavé spoločenské témy, nesúťažné predstavenia Divadla Lab, koncerty, raňajky s kritikmi, afterparties a mnoho ďalšieho má potenciál osloviť širokú škálu publika," hovorí Mikuláš Procházka, výkonný manažér festivalu a študent Katedry divadelného manažmentu.

Festival prinášajúci divadlo súčasné, experimentálne, bábkové, pohybové, hudobné i klasickú činohru, má "základňu" v budove a v okolí Divadelnej fakulty na Svoradovej ulici. V Divadle Lab prebieha väčšina predstavení hlavného programu. Niektoré inscenácie odohrajú aj v Divadle Pavla Országha Hviezdoslava. Festivalom ožijú aj ďalšie priestory Divadelnej fakulty či podzemné priestory Hudobnej a tanečnej fakulty na Zochovej ulici.