Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 23. október 2024Meniny má Alojzia
< sekcia Bratislava

VIDEO: Jablonecká bižutéria očarí návštevníkov Bratislavského hradu

Na snímke výstava Trendy.Dizajn.Produkcia: Bižutéria a šperk vo výstavných priestoroch na 3. poschodí Bratislavského hradu. Foto: TASR - Jakub Kotian

Prvá časť výstavy zahŕňa súčasnú bižutériu od 12 firiem z jabloneckého regiónu.

Bratislava 14. júna (TASR) - Slovenské národné múzeum (SNM) - Historické múzeum a Múzeum skla a bižutérie (MSB) v Jablonci nad Nisou otvorili vo štvrtok (13. 6.) výstavu Trendy. Design. Produkcia: Bižutéria a šperk. Návštevníci Bratislavského hradu tak môžu obdivovať dve kolekcie bižutérie a šperkov, ktoré boli prezentované minulý rok na Medzinárodnom trienále skla a bižutérie Jablonec 2023.

Prvá časť výstavy zahŕňa súčasnú bižutériu od 12 firiem z jabloneckého regiónu. Prvýkrát ju mohli vidieť minulý rok v lete návštevníci hlavnej výstavy Medzinárodného trienále skla a bižutérie Trendy. Design. Produkcia. "Kurátori nášho múzea vyberajú firmy, ktoré oslovíme, tie potom dodávajú priamo výrobky, exponáty na výstavu," uviedla pre TASR kurátorka Kateřina Hrušková z MSB k výstave, na ktorej oslovené firmy predvádzajú svoje najlepšie výrobky uplynulých troch rokov. Dizajnové i komerčne úspešné vzory výrobcov sklenenej a kovovej bižutérie ponúka i bratislavská repríza výstavy.

V jej druhej časti je možné obdivovať kolekciu, ktorá prezentuje autorské práce vytvorené počas tematicky zmeraného Medzinárodného sympózia autorského šperku. Uskutočnilo sa vlani v júni v Jablonci nad Nisou za účasti piatich šperkárov z troch krajín. Slovensko zastupovala Mia Čopiková. Zastrešujúcou témou bola Computer Jewellery. "Témou prác bol vplyv výpočtovej techniky na človeka. Súčasťou vystavených šperkov sú počítačové súčiastky, často kombinované s bižutérnymi komponentmi zo skla a kovu," dodáva kurátorka Kateřina Nora Nováková k výstave, na ktorej možno obdivovať aj šperky vo forme pamäťových procesorov či CD nosiča. Inštalovaná je na 3. poschodí Bratislavského hradu do 28. októbra.

Najbližšie bude možné obdivovať jabloneckú bižutériu a ďalšie výstavy v SNM - Historickom múzeu v nedeľu od 10.00 h, pretože v sobotu 15. júna bude Bratislavský hrad aj jeho areál zatvorený.