Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislava

Bratislavskému krízovému centru pre rodiny venoval magistrát auto

Na snímke primátor Hlavného mesta SR Bratislavy Ivo Nesrovnal (vpravo) a riaditeľka krízového centra Miriam Jamrišková počas preberania nového automobilu v Bratislave 18. mája 2015. Primátor Ivo Nesrovnal odovzdal mestskému Krízovému centru na Budatínskej ulici v Bratislava nový automobil ako dar mesta. Foto: TASR/Štefan Puškáš.

Klienti tohto mestského krízového centra sú prijímaní cez magistrát na základe žiadosti alebo sú umiestnení podľa nariadeného predbežného či výchovného opatrenia.

Bratislava 18. mája (TASR) - Krízové centrum Repuls na Budatínskej ulici v Bratislave má pre svoje potreby nový osobný automobil. So zámerom zlepšenia pracovných podmienok mu ho dnes odovzdal primátor hlavného mesta SR Ivo Nesrovnal.

"Centrum existuje od 1. júla 2011 a bolo vybudované za pomoci Nórskych fondov. Odvtedy sme poskytli starostlivosť 360 ľuďom, kým preklenú krízovú situáciu, vyriešia sociálno-právne záležitosti, rodičovské práva, výživné či otázku rozvodu. Kým sa psychicky stabilizujú, nájdu si prácu a bývanie," povedala pre TASR riaditeľka centra s kapacitou 46 lôžkových miest Miriam Jamrišková.

Podľa nej najčastejšie krízové situácie sú sociálne dôvody, ťažké existenčné situácie, ako je strata zamestnania, bývania a k tomu zdravotné problémy, týranie, domáce násilie, sexuálne zneužívanie, zanedbávanie a iné problémy pri výchove deti. Zo štyroch bratislavských krízových centier je toto v Petržalke jediné, v ktorom môžu byť kompletné rodiny. Jeho klienti nemajú vekové obmedzenie. Momentálne je v ňom polročné dieťa s otcom, matka so šiestimi deťmi, jednotliví dospelí a ďalšie deti s rodičmi.

Klienti tohto mestského krízového centra sú prijímaní cez magistrát na základe žiadosti alebo sú umiestnení podľa nariadeného predbežného či výchovného opatrenia. V centre je nonstop služba. Zamestnancami sú psychológovia, sociálni pracovníci a vychovávatelia, ktorí postihnutým pomáhajú vyriešiť krízovú situáciu.

Pre klientov platí denný režim vyvesený na chodbe, podľa ktorého majú 11 práv a štyri povinnosti. Medzi ne patrí úhrada za pobyt, ktorá je 70 centov na deň pre dospelú osobu a 50 centov pre dieťa. Je to za pobyt a odborné služby bez stravy. Deti chodia do základnej alebo materskej školy. V centre majú všetci k dispozícii herňu, počítačovú učebňu, keramický krúžok, tvorivé dielne, ergoterapiu a iné aktivity.