Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Bratislava

Bratislavská Karlova Ves čelí 15 žalobám, v niektorých ide o milióny

Karlova Ves Foto: TASR/Erik Máder

Vicestarosta mestskej časti Branislav Záhradník upozornil, že povinnosť zaplatiť miliónové odškodnenia by mali drastický dosah pre mestskú časť.

Bratislava 10. februára (TASR) - Mestská časť Bratislava-Karlova Ves bola k 31. decembru 2014 účastníkom konania v 22 súdnych sporoch. Ako odporca vystupuje v 15 sporoch. Vyplýva to zo správy, ktorou sa dnes zaoberali karlovoveskí poslanci.

Predkladateľ správy, vicestarosta mestskej časti Branislav Záhradník poslancov informoval, že z 22 sporov je finančné plnenie predmetom 12 súdnych konaní.

K najcitlivejším sporom pre pokladnicu mestskej časti patria spory, v ktorých je Karlova Ves žalovaná pre nesprávny úradný postup a prieťahy v konaní Stavebného úradu Karlova Ves, s čím súvisia požiadavky na náhradu škody a ušlého zisku. V prípade umiestnenia stavby v lokalite Staré Grunty ide o požadovanú náhradu škody vo výške 11.639.849 eur, v prípade sporu okolo umiestnenia stavby na Matejkovej ulici žiada žalobca náhradu škody vo výške 1.726.083 eur. V prvom z týchto prípadov mal podľa informácií Záhradníka stavebný úrad nekonať 17 mesiacov.

Záhradník upozornil, že o týchto sporoch predchádzajúce vedenie mestskej časti neinformovalo zastupiteľstvo, dokonca ani pracovníkov miestneho úradu. Bývalá starostka Iveta Hanulíková, ktorá je v tomto období poslankyňou Karlovej Vsi, sa k tomu na zastupiteľstve vyjadriť nemohla. Z účasti na dnešnom rokovaní sa ospravedlnila.

"Je to drzosť a vlastne sme boli tu v zastupiteľstve v  predchádzajúcich štyroch rokoch komparzisti," uviedol Peter Buzáš (OKS) v diskusii. "Akoby sme boli daní bokom a v prípade výkonu prenesenej štátnej správy v rámci Stavebného úradu nás niekto postavil do pozície, že my nemusíme nič vedieť," dodal Marcel Zajac (nezávislý). Jeden z nových poslancov Juraj Kmeťko (nezávislý) hovoril o "desovine". Vladimír Dulla (nezávislý) o poučení do budúcnosti všetkých.

Zastupiteľstvo sa uznieslo na tom, že prednosta Karlovej Vsi bude v štvrťročných termínoch predkladať informáciu o stave súdnych sporov, v ktorých je účastníkom mestská časť.

Záhradník považuje za dôležité venovať zvýšenú pozornosť najmä sporom o náhradu škody, ktoré presahujú milión eur. Upozornil, že povinnosť zaplatiť miliónové odškodnenia by mali drastický dosah pre mestskú časť. "Je potrebné vyvinúť maximálne úsilie, aby mestská časť vyšla z týchto sporov čo najlepšie, no treba vychádzať z toho, že nezákonné konanie sa pravdepodobne stalo a ak sa preukáže vzťah medzi nezákonným postupom a vzniknutou škodou, možnosti mestskej časti sú výrazne limitované," upozornil Záhradník.