Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Bratislava

Karlova Ves si chce letnú a zimnú údržbu riešiť sama, bez dodávateľa

Ilustračné foto Foto: TASR/Oliver Ondráš

Zámer počíta s 12 pracovníkmi pre letnú a 16 pracovníkmi pre zimnú údržbu.

Bratislava 23. júna (TASR) – Bratislava Karlova Ves chce vykonávať letnú a zimnú údržbu v mestskej časti prostredníctvom svojich zamestnancov. Zámer využívať na verejnoprospešné práce v mestskej časti len kapacity miestneho úradu dnes odsúhlasili poslanci mestskej časti.

Ako v návrhu zámeru uviedol jeho predkladateľ, prednosta miestneho úradu v Karlovej Vsi Ján Hrčka, pri súčasnom systéme zabezpečovania letnej a zimnej údržby dodávateľským spôsobom musí mestská časť často voliť kompromis medzi potrebami Karlovej Vsi a finančnými možnosťami svojho rozpočtu. Hrčka takisto poukázal na to, že dodávateľský spôsob nie je vždy pre samosprávnu dostatočne operatívny a efektívny. "Dodávateľ musí napríklad zabezpečiť pre zimnú údržbu dostatočný počet pracovníkov. No ak je teplejšia zima, tí sú síce platení, reálne však pre mestskú časť nevykonávajú prácu," uviedol.

Vlastná réžia letnej a zimnej údržby by podľa Hrčku priniesla nielen väčšiu flexibilitu, ale aj úspory približne 30.000 eur ročne. "A to sa týka prvých piatich rokov, do ktorých by bolo potrebné rozložiť vstupné náklady na nákup potrebnej techniky," vysvetlil Hrčka. Túto sumu odhadol karlovoveský prednosta na 100.000 eur. "Priemerné ročné náklady na zabezpečenie letnej a zimnej údržby by tak boli 475.000 eur, zatiaľ čo náklady na služby dodávateľa sa v posledných štyroch rokoch pohybovali na úrovni 507.000 eur," spresnil

Zámer počíta s 12 pracovníkmi pre letnú a 16 pracovníkmi pre zimnú údržbu.