Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Bratislava

Kino Lumiére sa vráti k výnimočným filmom roku 2023, premietne Amadea

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Vráti sa aj k oceňovanému filmu Oppenheimer, ktorý bude premietať z 35 mm kópie.

Bratislava 23. januára (TASR) - Bratislavské Kino Lumiére po rekonštrukcii síce ešte stále nepozná konkrétny dátum otvorenia, ale avizuje, čo bude premietať. Program má byť kombináciou filmov z aktuálnej distribučnej ponuky, unikátnych titulov z etablovaných programových cyklov a výnimočných filmov roku 2023. Vráti sa aj k oceňovanému filmu Oppenheimer, ktorý bude premietať z 35 mm kópie. Avizuje tiež projekciu Formanovho Amadea.

V programe budú v prvých týždňoch slovenské filmy, ktoré dostali najlepšie hodnotenia v časopise Film.sk. V prvé dni premietania čaká divákov aj prehliadka štyroch súčasných talianskych filmov, ktoré Kino Lumiére pripravuje v spolupráci s Talianskym kultúrnym inštitútom, ďalej Filmový kabinet špeciál so zameraním na tvorbu Alfreda Hitchcocka a tiež digitalizovaná verzia filmu Amadeus (1984) v režisérskom zostrihu. Ako pre TASR potvrdila riaditeľka Kina Lumiére Zita Hosszúová, oscarové dielo Miloša Formana uvedú 18. februára v spolupráci s festivalom Konvergencie. "Táto výnimočná projekcia sa uskutoční v deň jeho 92. nedožitých narodenín," podčiarkla. Dodáva, že z nových titulov sa diváci môžu tešiť na predpremiéry filmov Dokonalé dni (2023) Wima Wendersa, Chudiatko (2023) Yorgosa Lanthimosa alebo film Marca Bellocchia Pápežov zákon (2023).

Kino Lumiére otvorí svoje kinosály hneď po správoplatnení kolaudačného rozhodnutia. Rekonštrukcia sa týkala interiéru aj projekčných a prevádzkových technológií, priniesla zvýšený komfort pre divákov. V kinosálach sú nové obklady stien, koberce, plátna a opony, sedačky sú vyčistené a repasované. Predmetom rekonštrukcie v celkovej hodnote 2,5 milióna eur bola aj kompletná výmena elektriky a nová vzduchotechnika. Každá kinosála má vlastnú klimatizačnú jednotku, vďaka čomu sa zlepší cirkulácia vzduchu.

Slovenský filmový ústav (SFÚ), ktorý je prevádzkovateľom kina, ďalej avizuje, že základné vstupné sa bude pohybovať na úrovni sedem eur. "Urobíme všetko preto, aby sme divákom a diváčkam, ktorí pravidelne navštevujú Kino Lumiére, poskytli benefity, či už kartu Lumiérka alebo preukaz filmového klubu, kde to vstupné budú mať výrazne výhodnejšie," dodala Hosszúová.