Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Bratislava

Kolapsy pre horúčavy začali plniť urgentné príjmy už pred obedom

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Len do 12.00 h museli lekári na urgentných príjmoch ošetriť 18 ľudí.

Bratislava 17. júla (TASR) - Pravdepodobne náhly nástup horúčav po chladnejších dňoch spôsobil, že záchranári privážajú na centrálne príjmy Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) už od rána najmä starších ľudí so stavmi kolapsu. "Sú dehydratovaní, malátni, vyslabnutí, prehriati. Podceňujú pitný režim, zbytočne sa presúvajú mestom, zabúdajú, že pre chronické ochorenia, najmä srdcovo-cievne, sú rizikovou skupinou," informovala hovorkyňa nemocnice Petra Stano Maťašovská.

Len do 12.00 h museli lekári na urgentných príjmoch ošetriť 18 ľudí. "Pre porovnanie, počas predošlých horúčav sme zaznamenali v priemere 40 pacientov za celý deň, čiže situácia je horšia. Navyše, vtedy nastupovali zdravotné ťažkosti zväčša až v popoludňajších hodinách a večer, čo aktuálne už neplatí," uviedla Stano Maťašovská.

Ľudský organizmus sa vyrovnáva s horúčavami dvoma spôsobmi dýchaním a potením. „V prípade, že horúčavy sú spojené s vysokou vlhkosťou vzduchu, riziko prehriatia stúpa, pretože telo sa nemôže ochladiť potením. Stav zhoršuje znížený príjem tekutín, ktorý prehlbuje dehydratáciu. U starších ľudí užívajúcich lieky na odvodnenie a pijúcich čistú vodu, resp. čaj, je vysoké riziko nedostatku sodíka. Jeho jasný deficit vedie aj k zvýšenému riziku smrti,“ hovorí v tejto súvislosti prednosta V. internej kliniky LF UK a UNB Juraj Payer. Preto treba počas dňa prijímať aj tekutiny bohaté na minerály. Pitie treba mať stále k dispozícii.


V takýchto horúcich dňoch sa odporúča obmedziť fyzické aktivity a pohyb na priamom slnku. „Stravu treba zvoliť ľahšiu, oblečenie vzdušné. Pri dlhšom pohybe vonku je vhodné mať pokrývku hlavy. Vetrať je dobré najmä ráno a večer a celý deň podľa možností tieniť. Klimatizácia by mala byť nastavená tak, aby teplotný rozdiel oproti vonkajšiemu prostrediu bol maximálne päť až sedem stupňov Celzia," pripomína primárka Centrálneho príjmu Nemocnice Ružinov UNB Renáta Vandriaková.

Najviac ohrozenými skupinami sú starší ľudia, tehotné ženy, malé deti, chronicky chorí a pracujúci v exteriéri a v prehriatych priestoroch.

Horúčavy zamestnávajú aj záchranárov


Vysoké teploty vzduchu dnes zamestnávali záchranárov. Tí pre kolaps pomáhali 105 ľuďom. Najviac prípadov bolo podľa hovorcu Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR Borisa Chmela v Bratislavskom kraji.

Počas horúcich dní treba pamätať na pitný režim. Dospelý človek by mal počas dňa vypiť najmenej tri litre vody. Treba sa vyhýbať alkoholu. Ten je pri horúčavách aj najčastejšou príčinou utopení.