Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Bratislava

Na Koncert za Pečniansky les prišli stovky ľudí

Občianske združenia a iniciatívy z celého Slovenska zorganizovali koncert na podporu chráneného územia na petržalskom brehu Dunaja - Pečiansky Les, ktoré má byť zatiaľ neprávnoplatne zamenené za územie pri Lučenci. Na snímke skupina Funny Fellows. V Bratislave 9. decembra 2015. Foto: TASR/Jakub Kotian

Pečniansky les je súčasťou územia európskeho významu Bratislavské luhy a predstavuje časť súvislých lužných lesov medzi Bratislavou a Viedňou.

Bratislava 9. decembra (TASR) – Stovky ľudí prišli na dnešný Koncert za Pečniansky les na bratislavskom Námestí SNP. Viaceré občianske združenia a iniciatívy z celého Slovenska sa ním rozhodli verejne vystúpiť proti zámene bratislavského Pečnianskeho lesa a vyjadriť tak podporu tomuto chránenému územiu na petržalskom brehu Dunaja.

Aktivisti takto reagovali na nedávne rozhodnutie Okresného súdu Bratislava II. Ten potvrdil zámenu 24 hektárov lesa v hlavnom meste za rovnako veľké územie v Šiatorskej Bukovinke v okrese Lučenec v prospech občianskeho združenia Človek a strom. Zmenu aktivisti považujú za škandalóznu. Chcú, aby sa o nej dozvedelo čo najviac ľudí.

"Je to veľká černota, za ktorou jednoznačne cítiť zvrátené chúťky pahltného developéra, ktorý okrem plánovaných lavičiek zrejme už jasne vidí možnosť dopriať bratislavským zbohatlíkom a politickej verchuške lukratívne miliónové bývanie na brehu Dunaja s jedinečným výhľadom na hradný kopec," uviedol Oliver Kríž z iniciatívy Mladá Bratislava. Podľa neho ciele deklarované združením Človek a strom premeniť územie na mestský park sú len zásterkou.



Do prípravy koncertu sa zapojili a podporujú ho Lesoochranárske zoskupenie VLK, SOS Bratislavský hrad, OZ Hrad-Slavín, Naše Karpaty, Mladá Bratislava, OZ Bratislavské rožky, Za lepšiu Kolibu, Slovenská aliancia ochrancov zvierat, Iniciatíva Zachráňme Železnú Studienku, Iniciatíva Cyklokuchyňa a Projekt Bratislava.

Pečniansky les je súčasťou územia európskeho významu Bratislavské luhy a predstavuje časť súvislých lužných lesov medzi Bratislavou a Viedňou. Žijú tu napríklad bobry, sovy, ďatle, ale aj srny, diviaky či jelene, keďže les je stále napojený na voľnú krajinu.