Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislava

Kraj vyjadril podporu kandidatúre Bratislavy na Európske mesto mládeže

Na snímke ľudia si užívajú teplý slnečný jarný deň na Hodžovom námestí v Bratislave v piatok 24. apríla 2015. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Bratislavský samosprávny kraj (BSK) podporuje kandidatúru Bratislavy na ocenenie Európske hlavné mesto mládeže 2018. Podporu vyjadrili poslanci kraja na dnešnom rokovaní zastupiteľstva BSK.

Bratislava 24. apríla (TASR) - Bratislavský samosprávny kraj (BSK) podporuje kandidatúru Bratislavy na ocenenie Európske hlavné mesto mládeže 2018. Podporu vyjadrili poslanci kraja na dnešnom rokovaní zastupiteľstva BSK.

Poslanci skonštatovali, že projekt prináša vytvorenie priestoru pre nové, kreatívne myslenie, ktoré stimuluje kultúrny život a povzbudí mládež k aktivite v spoločnosti. Upozornili aj na to, že prínosom pre Bratislavský kraj môže byť to, že v prípade úspechu bude Bratislava v pozornosti médií, čo vytvára priestor na zvýšenie popularity mesta aj ako turistickej destinácie.

Bratislava je jedným z 20 miest, ktoré sa uchádzajú o titul Európske hlavné mesto mládeže 2018. Rovnakú ambíciu majú napríklad turecká Ankara, anglický Manchester, taliansky Neapol či poľská Poznaň. Do konca apríla vyberie Európske mládežnícke fórum (EYF) päť finalistov a v novembri tohto roku bude víťaz vyhlásený na kongrese v meste Ganja (Azerbajdžan). To je držiteľom titulu pre rok 2016 a vôbec prvým vybraným mestom mimo krajín EÚ.

Titul EYC sa udeľuje od roku 2009 mestu, ktoré vytvára podmienky pre podporu vzdelávania, dobrovoľníctva i kreativitu mládeže. Jeho prvým nositeľom bol holandský Rotterdam.

Na príprave bratislavskej kandidatúry pracovali mladí ľudia z vyše 50 mládežníckych organizácií, napríklad Paneurópska únia, AEGEE, Erasmus students network, Mestský parlament mladých hlavného mesta Bratislavy, Európsky dialóg či Impact Hub.

Návrh na kandidatúru schválili bratislavskí mestskí poslanci vo februári tohto roku.