Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 27. máj 2024Meniny má Iveta
< sekcia Bratislava

Kráľovskú minulosť Bratislavy opäť pripomenú korunovačné dni

Na snímke korunovačné klenoty počas tlačovej konferencie k Bratislavským korunovačným dňom (29. – 31. 7.) v Bratislave 27. júla 2022. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Verím, že aj tento rok si historický sprievod a dobovú atmosféru v meste užijú všetci návštevníci – milovníci histórie aj náhodní okoloidúci, uviedol primátor Bratislavy Matúš Vallo.

Bratislava 27. júla (TASR) – Kráľovskú minulosť hlavného mesta pripomenú od piatka do nedele (29. - 31. 7.) Bratislavské korunovačné dni. Súčasťou podujatia je aj korunovačný sprievod. Medzi 250 účinkujúcimi sa okrem slovenských umelcov objavia aj umelci z Česka, Maďarska a Poľska. Informovala o tom Bratislavská organizácia cestovného ruchu – Bratislava Tourist Board (BTB).

"Korunovačné dni sú podujatím, ktoré k Bratislave každoročne neodmysliteľne patrí. Oslavujú a pripomínajú takmer 300-ročnú korunovačnú tradíciu hlavného mesta. Verím, že aj tento rok si historický sprievod a dobovú atmosféru v meste užijú všetci návštevníci – milovníci histórie aj náhodní okoloidúci," uviedol primátor Bratislavy Matúš Vallo.



Súčasťou podujatia je aj korunovačný sprievod, ktorý vyrazí v sobotu o 13.00 h z Bratislavského hradu a cestu ukončí na Hlavnom námestí v Starom Meste. Tam sa uskutoční slávnostné odovzdávanie zlatej zberateľskej euromince pri príležitosti 450. výročia korunovácie Rudolfa. Návštevníci tiež uvidia sokoliarske a šermiarske vystúpenia. "Na záver vypukne o 18.10 h veľký rytiersky turnaj, kde budú bojovať štyria rytieri - každý za jednu z krajín V4. Budú bojovať o česť, slávu a o priazeň publika," doplnil Štefan Klimko zo šermiarskej skupiny Tostabur.

Na snímke ukážka rytierskeho duelu v dobových kostýmoch počas tlačovej konferencie k Bratislavským korunovačným dňom v Bratislave 27. júla 2022.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Záujemcovia o bližšie informácie o histórii korunovácií sa môžu počas všetkých troch dní zúčastniť na bezplatných prehliadkach v slovenskom, anglickom, nemeckom, maďarskom a ukrajinskom jazyku. Trasa prehliadok povedie po najvýznamnejších miestach spojených s korunováciami uhorských panovníkov. "Bude to tiež príležitosť, dozvedieť sa viac o miestach spojených s vládou Márie Terézie, počas ktorej Bratislava zažila nebývalý hospodársky a kultúrny rozmach, dodal BTB.