Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Bratislava

Pri bratislavskom Moste SNP by mohla vzniknúť kreatívna štvrť

Pohľad na bratislavský Most SNP Foto: TASR/Oliver Paul

Na bratislavský magistrát už autori projektu koncom septembra podali žiadosť o prenájom pozemku s osobitným zreteľom.

Bratislava 2. októbra (TASR) – Nevyužívaná zelená plocha pri bratislavskom Moste SNP v Starom Meste by sa mohla v budúcnosti premeniť na kreatívnu štvrť. Zaplniť ju majú dizajnové kontajnery, ktoré vyhostili zo Šafárikovho námestia a do dnes prázdnej lokality majú priniesť život, umenie, remeslá či gastronómiu.

The Most je názov projektu, s ktorým prichádza občianske združenie s rovnomenným názvom. "Autori a sympatizanti projektu si kladú za cieľ podporovať lokálnu kreatívu, umenie a dizajn, vedu, kvalitné remeslá, inovatívne projekty, startupy, gastronómiu, komunity, znevýhodnené skupiny obyvateľov, urbánne aktivity i ľudský potenciál," vraví členka prípravného tímu The Most Dana Kleinert.

Na prázdnej ploche, okolo ktorej sa dnes otáčajú autá, keď vychádzajú či schádzajú z Mosta SNP, sa majú po novom konať celoročné kultúrno-spoločenské podujatia. "Vznikne nová kreatívna štvrť Bratislavy, miesto, kam budeme môcť posielať zahraničných kamarátov nadýchnuť sa sviežeho dizajnu, ochutnať kvalitné jedlá, zažiť kultúru, či len kultúrnejšie čakať na autobus," dodala Kleinert. Projekt má mestu ponúknuť revitalizáciu upadajúceho verejného priestoru, novú zeleň či prevádzku verejných toaliet.

Na bratislavský magistrát už autori projektu koncom septembra podali žiadosť o prenájom pozemku s osobitným zreteľom. Ak mestskí poslanci nájom schvália, združenie by v priestore chcelo zorganizovať vianočné aktivity.

Zakladajúci členovia The Most sú odborníci pôsobiaci v rôznych sférach spoločnosti. Sú medzi nimi architekti, grafici, ľudia z organizácie pomáhajúcej ľuďom bez domova, jazykovedkyňa či herci.