Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Bratislava

Hudobný festival Viva Musica! tento rok bude

Ilustračné foto. Foto: TASR - Dano Veselský

Fanúšikovia sa môžu tešiť na vystúpenie huslistu Dalibora Karvaya a kontrabasistu Romana Patkolóa, ktorí uvedú spoločne s klaviristom Danielom Buranovským virtuózne diela svetovej hudobnej literatúry.

Bratislava 7. júla (TASR) – Minimálne desať koncertov na šiestich miestach v centre Bratislavy prinesie počas celého augusta Viva Musica! Hudobný festival, ktorý je 16 rokov súčasťou leta v hlavnom meste, sa uskutoční v upravenom režime a s heslom "svetovo slovenská Viva". Otvárací koncert festivalu odznie 1. augusta na nádvorí Starej radnice.

„Prinesie premiérové spojenie excelentných slovenských umelcov, ktorí už niekoľko rokov žijú a pôsobia v zahraničí," priblížil festival za jeho organizátorov Matúš Maderič.

Hudobní fanúšikovia sa môžu tešiť na vystúpenie huslistu Dalibora Karvaya a kontrabasistu Romana Patkolóa, ktorí uvedú spoločne s klaviristom Danielom Buranovským virtuózne diela svetovej hudobnej literatúry. Medzi nimi aj Štyri ročné obdobia v Buenos Aires argentínskeho hudobného skladateľa Astora Piazzollu v úprave pre husle, kontrabas a klavír.

„Som veľmi rád, že budem môcť vystupovať s Daliborom Karvayom a Danielom Buranovským na festivale Viva Musica! Tento prestížny festival bude slnkom pre Slovensko po ťažkých časoch koronakrízy," uviedol Patkoló, ktorý na festivale vystúpi prvýkrát.

V programe festivalu figuruje ďalší výrazný talent, ktorý sa na Slovensko v lete vráti zo zahraničia, konkrétne z Paríža, kde žije a pôsobí.

„Klarinetista Martin Adámek patrí i napriek svojmu mladému veku medzi svetovú interpretačnú špičku," predstavil Maderič laureáta niekoľkých medzinárodných súťaží a člena súboru súčasnej hudby Ensemble intercontemporain, ktorý na festivale vystúpil v roku 2018. Adámka na koncerte 4. augusta v záhrade Domu Albrechtovcov doplnia klaviristka Alena Hučková a violončelista Andrej Gál.

V záhrade domu na Kapitulskej ulici vystúpia ďalší dvaja umelci, ktorí hudbu prepájajú s rôznymi inými performatívnymi či vizuálnymi prvkami. Operný spevák, režisér, scénograf a konceptuálny umelec Peter Mazalán sa venuje najmä autorským intermediálnym projektom prepájajúcim klasickú piesňovú literatúru so súčasnými divadelnými a performatívnymi technikami. Jeho najnovší projekt Zimná cesta (Winterreise) vychádza z piesňového cyklu Franza Schuberta a je zároveň príspevkom k diskusii o téme autizmu. Na koncerte 11. augusta ho uvedie s klaviristom Petrom Pažickým a herečkami Janou Oľhovou a Annamáriou Janekovou.

Spojenie hudby a vizuálneho umenia na festival prinesie Dalibor Kocián známy ako Stroon, ktorý svoje koncerty vždy prispôsobuje miestu, času a divákom.

„Veľmi sa na koncert teším, aj pre prostredie a koncept, aký sme vymysleli. Bude to skvelý audiovizuálny zážitok," avizuje umelec, ktorý v spolupráci s VJ Kubrielom predstaví 18. augusta prierez svojej tvorby - akustické kompozície, staršie elektroakustické skladby, solárne prelúdiá i skladby z nového albumu.

Na 16. ročníku festivalu svoje umenie predvedie aj huslista Milan Paľa, ktorého odborná verejnosť radí medzi elitu svetových interpretov mladej generácie. S klaviristom Ladislavom Fančovičom odohrá koncert 25. augusta v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca, zaznejú diela z tvorby Dmitrija Šostakoviča, Jevgenija Iršaia a Mieczyslawa Weinberga.