Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Bratislava

Ľ. KOLKOVÁ: Treba sa ďalej snažiť, aby Devín už nebol v nútenej správe

Ľubica Kolková Foto: TASR/Štefan Puškáš

V mestskej časti vyhrala s náskokom len 58 hlasov.

Bratislava 17. novembra (TASR) – Vyvinúť ďalšiu snahu, aby bratislavský Devín už nebol v nútenej správe, ale aj otvoriť novú triedu materskej škôlky, doriešiť zber odpadu v kopcovitých terénoch či zaviesť biologickú likvidáciu komárov.

Aj to chce v ďalšom volebnom období riešiť staronová starostka Devína Ľubica Kolková (Sieť, Most-Híd, SDKÚ-DS, SaS, KDH). V mestskej časti vyhrala s náskokom len 58 hlasov.

O stoličku starostu v malej mestskej časti sa pôvodne uchádzali štyria kandidáti, ľudia však nakoniec mohli voliť len dvoch. Jeden z kandidátov sa vzdal v prospech iného, druhého stiahla politická strana. Kolkovej vyzývateľom sa tak stal len architekt Gabriel Drobniak (nezávislý). Kolková získala od voličov 355 hlasov, Drobniak len o niečo menej, 297 hlasov.

"Ďakujem všetkým, ktorí prišli voliť. Tá účasť hovorí sama za seba, ľudia v Devíne majú záujem o veci verejné," reagovala pre TASR starostka. Volebná účasť dosiahla v malom Devíne 57,30 percenta, čo bola po Čunove a Jarovciach tretia najvyššia.

Starostka vraví, že chce pokračovať v tom, čo avizovala vo svojom volebnom programe. "Máme tu veľa nedoriešených vecí. Najväčším ťažidlom pre Devín je ale nútená správa, kde treba vyvinúť ďalšiu snahu na jej odstránenie," zdôraznila Kolková. Ak podľa jej slov nepríde nejaký dobrodinec, ktorý veriteľom zaplatí, pomôže iba zmena legislatívy. "Máme 3,5-miliónovú istinu a 6-miliónové príslušenstvo, to je 9,5 milióna eur a náš ročný rozpočet je 500.000 eur, aj to len vďaka solidarite od väčších mestských častí. Bez nej by mala mestská časť rozpočet 250.000 eur. Pre nás je to bezvýchodisková situácia," opísala. Starostka však zároveň podotkla, že ministerstvo financií už pripravilo novelu zákona o konkurze a reštrukturalizácii, kde sa táto téma rieši.

Kolková chce tiež opraviť ďalšiu triedu materskej škôlky, aby mala mestská časť dve, lebo podľa starostky detí stále pribúda. Riešiť chce aj cesty. "Máme tu veľa sídiel v kopcovitom teréne a tam stále hrozia zosuvy, či už vznikne jama, alebo sa zosunie svah. Potom nastane verejnoprávny cirkus, koho cesta je to, lebo do nie svojho nesmieme dávať peniaze. Mnoho komunikácií tu nie je našich, a tak tlačíme mesto, aby s tým niečo robilo," vysvetlila.

Starostka by chcela zaviesť aj biologickú likvidáciu komárov a vyriešiť zber odpadu v kopcovitých terénoch. "Tam sú s tým problémy. Rokujeme s OLO, hľadáme priestory, kde by sa vytvorili nejaké zberné miesta. Ale je to komplikované, lebo jedna lokalita je iná ako ďalšia," podotkla.

Ľudia si v sobotu (15.11.) volili aj miestnych poslancov. Do nového zastupiteľstva Devína sa dostali Elena Cenká, Katarína Šulovská, Igor Prieložný, Peter Distler, Peter Gúcky, Rastislav Kunst a Štefan Kilársky. O stoličky bojovalo 11 kandidátov.