Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Bratislava

Koniec spiacim bezdomovcom na lavičkách? Hlavné mesto má nápad

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Na revitalizáciu lavičiek vyčlenila bratislavská samospráva viac ako 25.000 eur.

Bratislava 17. júla (TASR) – Bratislavská samospráva nainštalovala na lavičkách pred Starou tržnicou, pod Mostom SNP či na mestských hradbách stredové operadlá. Zabrániť majú prespávaniu bezdomovcov, na čo sa hlavnému mestu sťažovalo množstvo ľudí. Samospráva zároveň spustila na svojej webovej stránke anketu, v ktorej sa môžu občania vyjadriť, či im takáto úprava vyhovuje a či má mesto v osádzaní stredových operadiel na lavičkách pokračovať.

"Takýmto spôsobom problém s neprispôsobivými občanmi riešia aj iné európske mestá a inštitúcie," informovala TASR hovorkyňa Bratislavy Ivana Skokanová. V uplynulých dňoch zároveň magistrát ukončil prvú fázu opráv mestských lavičiek. Na Námestí Martina Benku bolo zrekonštruovaných 25 a na Hodžovom námestí zas zrevitalizovaných 38 lavičiek.

"Naši zamestnanci prešli celé mesto a našli až 306 lavičiek, ktoré nemali správcu. Lavičky bez správcu mesto zaradilo do databázy a bude sa o ne starať. Pri kontrole sme následne identifikovali viac ako 340 poškodených lavičiek," vysvetlil bratislavský primátor Ivo Nesrovnal. V Bratislave sa nachádzajú lavičky, ktoré sú v správe hlavného mesta či mestských častí. Niektoré lavičky osadzujú aj súkromné spoločnosti. "Tie v správe mesta, vrátane tých, ktoré doteraz nemali správcu, označíme štítkom tak, aby bolo jasné, na koho sa obrátiť, ak je lavička znečistená alebo pokazená," podotkol Nesrovnal. V správe hlavného mesta je teraz celkovo 437 lavičiek.

Na revitalizáciu lavičiek vyčlenila bratislavská samospráva viac ako 25.000 eur. Ďalšie práce budú pokračovať opravou zlomených alebo doplnením chýbajúcich konštrukcií a drevených častí lavičiek na Bartókovej ulici a Námestí Eugena Suchoňa. Taktiež na Geologickej, Slovinskej a Dunajskej ulici či v iných lokalitách.

Revitalizácia lavičiek neobíde ani Horský park. Realizovať sa tu bude výmena 89 kusov drevených častí lavičiek a 79 sa ich natrie. "V rámci tejto etapy bude odstránených a obnovených päť kusov úplne zdevastovaných lavičiek," priblížila Skokanová.

Na jar budúceho roka bude revitalizácia ukončená celkovou obnovou náterov na všetkých lavičkách v správe mesta, aby sa ich farebnosť zjednotila. "Úplná rekonštrukcia lavičiek sa tiež uskutoční v najfrekventovanejších lokalitách hlavného mesta, napríklad na Kamennom námestí, pred Starou tržnicou, na Námestí Ľudovíta Štúra, Americkom námestí či Hurbanovom námestí," dodala Skokanová.