Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Bratislava

M. Vallo: Chceme pokračovať v kľúčových projektoch bez prerušenia

Matúš Vallo, archívna snímka. Foto: TASR Jaroslav Novák

Jedným z dôležitých dopravných projektov, ktoré mesto Bratislava v súčasnosti realizuje, je modernizácia Karlovesko-dúbravskej električkovej radiály.

Bratislava 5. apríla (TASR) – Mesto Bratislava chce pokračovať v kľúčových projektoch bez komplikácií a prerušenia, pre pandémiu nového koronavírusu to však nie je ľahké. Povedal to primátor hlavného mesta Matúš Vallo.

"Cieľom hlavného mesta je, aby sme našli rovnováhu medzi tým, ako nás finančne táto situácia ohrozí, akým spôsobom sa môžeme zadlžiť a požičať si, a kedy príde moment, že zastavujeme niektoré dôležité investície," povedal vo videu na sociálnej sieti primátor. Dúfa, že sa bratislavskej samospráve podarí nájsť spôsob, ako vo finančnom i reálnom zdraví situáciu prežiť a zároveň neprestať pracovať na vylepšovaní Bratislavy. "To je cieľ a záležať to bude od toho, aký bude reálny výpadok financií, ktoré nám od štátu každý rok pritekajú," uviedol Vallo.

Jedným z dôležitých dopravných projektov, ktoré mesto Bratislava v súčasnosti realizuje, je modernizácia Karlovesko-dúbravskej električkovej radiály. Hoci museli byť tieto práce pre situáciu okolo nového koronavírusu na niekoľko dní zastavané, momentálne sa podľa mesta ďalej pokračuje v obnove trate. Od začiatku mája je naplánovaná najťažšia etapa modernizácie radiály, ktorá má trvať do septembra 2020. Modernizovať sa má najdlhší a najhlavnejší úsek trate od tunela po Molecovu.

Mesto Bratislava pre TASR uviedlo, že situácia okolo pandémie nového koronavírusu zatiaľ neohrozila ani pripravované projekty výstavby druhej etapy električkovej trate v Petržalke (Bosákova-Janíkov dvor) či zámer výstavby električkovej trate v prudko rozvíjajúcej sa zóne Chalupkova popred novú budovu Slovenského národného divadla po Pribinovej ulici.

Hovorca hlavného mesta Peter Bubla v marci pre TASR uviedol, že záväzok magistrátu, pokiaľ ide o avizované opravy ciest, chodníkov a verejných priestorov platí. "Toto naďalej zostáva našou prioritou, aj keď nevylučujeme, že tieto zámery budú musieť byť konfrontované s reálnou situáciou," spresnil. Bratislava priznáva, že pandémia nového koronavírusu bude mať bezpochyby negatívny dosah na rozpočet mesta. Odhad dosahov je minimálne okolo troch miliónov eur. Sú tam zarátané daň za ubytovanie, tržby Dopravného podniku Bratislava a daň za užívanie verejného priestranstva. "Odhad dosahu na daň z príjmov je momentálne takmer nemožné odhadnúť, ale potenciálne sa hýbeme v miliónoch eur," poznamenal Bubla.