Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislava

Maliarka E. Linhartová má v Bratislave prierezovú výstavu

Ilustračné foto. Foto: TASR/Martin Baumann

Okrem olejomalieb sú vo výbere serigrafie i diela vytvorené pastelom, kresbou či kombinovanou technikou. Tiež monotypie vo veľkosti formátu A1.

Bratislava 4. februára (TASR) – Prierez maliarskej tvorby Evy B. Linhartovej približuje výstava v bratislavskej galérii F7. Nazvala ju Zabudnuté a nájdené a potrvá do 28. februára.

Vo výbere sú obrazy od roku 1982 do 2015: Spomienka na detstvo, Okná katedrál, Svitanie, triptych Hudba prichádza, monochrómny lyrizovaný ženský cyklus Modré portréty či dvojice diel Zátišie dámy a Zátišie pána, čo sú meditatívne variácie v rôznych výtvarných technikách. Výnimkou je objekt Anjelské krídlo obojstranne namaľovaný na dreve. "Dnes som ho dokončila," povedala pre TASR na utorkovej (3.2.) vernisáži výtvarníčka.

Okrem olejomalieb sú vo výbere serigrafie i diela vytvorené pastelom, kresbou či kombinovanou technikou. Tiež monotypie vo veľkosti formátu A1, čo sú podľa kurátora výstavy Bohumíra Bachratého ojedinelé výtvarné diela na Slovensku.

Eva B. Linhartová sa narodila v Prahe (1943). Od roku 1951 žije v Bratislave, kde absolvovala Školu umeleckého priemyslu, odbor keramika u profesora Teodora Lugsa. Pracovala v reklame, v továrni i ako návrhárka. Začala ilustrovať poviedky a poéziu, kresliť v prírode. Postupne sa sústredila na voľnú tvorbu. Bola členkou Zväzu slovenských výtvarných umení. Od roku 1989 patrí do Slovenskej výtvarnej únie – Spoločnosti voľných výtvarných umelcov, kde je dlhoročne členkou výboru. Je tiež aktívna v bratislavskom Českom spolku. Svoju tvorbu prezentovala na mnohých autorských a kolektívnych výstavách doma aj v zahraničí. Absolvovala niekoľko tvorivých pobytov a sympózií na Slovensku i v cudzine. Medzi nimi študijný tvorivý pobyt v Cité Internationale des Arts v Paríži (2012).