Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Bratislava

Martinský sneh sa na Podunajskej nížine neudržal ani raz

Prvé sneženie v bratislavských uliciach. Foto: Teraz.sk

Najznámejšie pranostiky o Martinovi na bielom koni sú doložené ešte spred 130 rokov.

Bratislava 11. novembra (TASR) - Snehová pokrývka sa "na Martina" ani raz nevyskytla posledných 35 rokov na Podunajskej nížine. Naopak, v najvyšších polohách Tatier to bolo každý rok, poukázali meteorológovia.

Najznámejšie pranostiky o Martinovi na bielom koni sú doložené ešte spred 130 rokov. "Pranostika hovorí o prvom snežení v približne danú dobu, týka sa najmä nížin na území Slovenska," uvádzajú vo svojej analýze meteorológovia Maroš Turňa, Martin Madara, Martina Sadloňová a Peter Kajaba. Štatistická pravdepodobnosť výskytu sneženia je v tento deň približne od deviatich percent v nížinách do 43 percent v najvyšších polohách Tatier.

Prvý sneh v Bratislave, park na Račianskom mýte.
Foto: teraz.sk/Voleková


Martinský sneh nemá zvyčajne dlhé trvanie. Rýchlo sa topí a často v deň, kedy napadol. Absolútne najvyššiu výšku snehovej pokrývky (173 centimetrov) v tento dátum zaznamenal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) v roku 2006 na Lomnickom štíte. "Na Martina pripadlo ďalších osem centimetrov a silné sneženie pokračovalo aj v nasledujúcich dňoch," vysvetlili meteorológovia.

Najmenej snežilo 11. novembra na juhu Podunajskej nížiny. Za posledných 35 rokov to bolo na meteorologických staniciach v Hurbanove a Ivanke pri Nitre "len tri razy". Naposledy padal sneh v Hurbanove v roku 2007, šlo o centimetrovú vrstvu, v Ivanke pri Nitre to bolo sedem centimetrov.