Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislava

Bratislava vyhlásilo súťaž na prenájom mestských viníc

Ilutračné foto. Foto: TASR - Roman Hanc

Mesto chce spraviť transparentný výber nových nájomcov viníc z radov poctivých miestnych vinohradníkov či lokálnych komunít a iniciatív.

Bratislava 23. novembra (TASR) - Mesto Bratislava vyhlásilo súťaž na prenájom mestských viníc v lokalite Vinohrady a v Rači. Chce tak vrátiť život do viníc. "Vinohrady dotvárajú krajinný obraz, nesú v sebe tradície a tiež dedičstvo nášho mesta. Záleží nám na tom, aby vinice nechátrali a nezanikali," vyhlásil magistrát.

Cieľom súťaže je podľa mesta transparentný výber nových nájomcov mestských viníc z radov poctivých miestnych vinohradníkov či lokálnych komunít a iniciatív. V rámci súťaže bude hodnotiť prírodné aspekty – dosahy činnosti na prírodu, rekreačné aspekty – využitie rekreačného potenciálu lokality, a vinohradnícke aspekty – ako prispievajú k miestnej ekonomike a nadväzujú na miestne tradície.

"Týmto spôsobom chceme podporovať miestnych vinohradníkov a vinohradnícku tradíciu, umožniť kontakt obyvateľov Bratislavy s autentickým remeslom a žitými lokálnymi tradíciami," spresnila samospráva. Posilniť taktiež chce ekonomický význam lokálneho vinohradníctva, jeho rekreačných, zážitkových funkcií, ako aj samotnej poľnohospodárskej aktivity produkujúcej unikátne miestne víno či hrozno.