Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislava

Mestská časť Čunovo prijíma finančné dary na základe VZN z roku 2013

Ilustračné foto Foto: TERAZ.sk/Andrej Galica

Miestny úrad v Čunove vo štvrtok 12. novembra navštívili policajti z protikorupčnej jednotky Národnej kriminálnej agentúry.

Bratislava 16. novembra (TASR) – Mestská časť (MČ) Bratislava-Čunovo prijíma finančné dary od občanov na základe Všeobecne záväzného nariadenia (VZN) o zabezpečení všeobecne prospešných infraštruktúrnych zariadení. Miestne zastupiteľstvo (MZ) ho odsúhlasilo ešte v decembri 2013. Pre TASR to dnes potvrdila starostka Čunova Gabriela Ferenčáková.

„Poslanci MZ odsúhlasili možnosť informovať obyvateľov, že ak niekto z nich chce darovať obci finančné prostriedky na vopred určený účel, podpíše darovaciu zmluvu a peniaze pošle na osobitný účet, z ktorého nikto, vrátane starostu, nemôže peniaze vybrať," povedala starostka s tým, že „ak sa peniaze nepoužijú do troch rokov na účel vymedzený vo VZN, peniaze sa vrátia darcovi aj s úrokom odo dňa, keď ich na účet vložil."

VZN z decembra 2013 vymedzuje presne, na čo sa prijaté finančné prostriedky, ktoré sa stávajú príjmom rozpočtu mestskej časti, dajú použiť. „Môžu byť použité výlučne na opravu, modernizáciu, prestavbu, údržbu alebo výstavbu všeobecne prospešných infraštruktúrnych zariadení. Poskytnutie daru nebolo podmienené protislužbou,“ uviedla Ferenčáková.

„Starosta nemá ako zdržiavať alebo urýchľovať stavebné konanie, úradníci na stavebnom úrade majú lehoty a tie musia dodržať,“ dodala starostka s tým, že z osobitného účtu určeného na účel výstavby infraštruktúry a občianskej vybavenosti ešte nevybrali ani cent. „Fyzická alebo právnická osoba má právo si kedykoľvek skontrolovať, či a na čo sa použili finančné prostriedky na osobitnom účte," doplnila Ferenčáková.

Miestny úrad v Čunove vo štvrtok 12. novembra navštívili policajti z protikorupčnej jednotky Národnej kriminálnej agentúry, ktorí vykonali neodkladné zaisťovacie úkony a odniesli si potrebné dokumenty. Obvinený nebol nikto, vo veci však začali trestné stíhanie pre podozrenie z korupcie.