Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Bratislava

Mestská časť Rusovce sa bude riadiť novým územným plánom zóny

Rusovce Foto: Ikar

Poslanci zaň zahlasovali na zasadnutí miestneho zastupiteľstva.

Bratislava 9. apríla (TASR) – V mestskej časti Bratislava-Rusovce majú po viac než troch rokoch schválený územný plán zóny (ÚPZ) v rozsahu pamiatkovej zóny. Poslanci zaň zahlasovali na štvrtkovom (7.4.) zasadnutí miestneho zastupiteľstva.

ÚPZ vo všeobecnosti zavádza nový prístup k stavebnej činnosti na území Rusoviec, ktoré takmer celé patria do pamiatkovej zóny, a mal by zaručiť, že pamiatky z obdobia Rímskej ríše, ukryté v zemi, ostanú zachované aj pre budúce generácie. Ako pre TASR uviedla prednostka miestneho úradu Oľga Gáfriková, urobil sa dôležitý krok, aby národná kultúrna pamiatka, kastel Gerulata, mohla byť zapísaná do Zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO, čo by veľmi pomohlo rozvoju Rusoviec, ale aj celého hlavného mesta.

„Slovenská republika môže teraz prejsť od svojho deklarovaného zámeru k realizácii, pretože sme splnili jednu z požiadaviek UNESCO," zdôraznila Gáfriková. Niekoľkoročné zdĺhavé úsilie o schválenie ÚPZ bolo podmienené najmä veľkou plochou územia. „Bolo to ťažké aj preto, že územie, pre ktoré sa robí územný plán zóny, býva menšie než to, čo je v Rusovciach. To zahŕňa celé Rusovské panstvo, ktorého posledným vlastníkom bol rod Lónyayovcov," spresnila Gáfriková.

V ÚPZ sú presne určené predné a zadné stavebné čiary. „Tie vymedzujú, v ktorej časti jednotlivých pozemkov môže stáť nová budova,“ vysvetlila Gáfriková. ÚPZ rozlišuje tri stupne pravidiel výstavby. V zelenej, prírodnej zóne sa nesmie stavať vôbec, v časti zastavaného územia sa môže stavať podľa sprísnených pravidiel a v najmenšej časti územia, kde sa predpokladajú najcennejšie nálezy, v blízkosti Gerulaty, sú pravidlá najprísnejšie.