Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Bratislava

Rezort kultúry: Činnosť Kunsthalle Bratislava bude zastrešovať SNG

Kunsthalle Bratislava, archívna snímka. Foto: TASR Pavol Zachar

Pri tejto organizačnej zmene ministerstvo kultúry plne podporí všetky kroky vedenia SNG vo vzťahu k začleneniu Kunsthalle do jej štruktúr, uviedol hovorca rezortu kultúry Pavol Čorba.

Bratislava 17. januára (TASR) - Činnosť Kunsthalle Bratislava bude zastrešovať Slovenská národná galéria (SNG). Informovalo o tom Ministerstvo kultúry (MK) SR. Spresnilo, že dôvodom je, že "Kunsthalle Bratislava nevyužila svoju historickú šancu, a to jednak z hľadiska svojej programovej náplne, očakávaní verejnosti, a ani z hľadiska efektivity hospodárenia".

"Pri tejto organizačnej zmene ministerstvo kultúry plne podporí všetky kroky vedenia SNG vo vzťahu k začleneniu Kunsthalle do jej štruktúr," uviedol hovorca rezortu kultúry Pavol Čorba.

V súvislosti s oznámením vedenia kultúrnej inštitúcie o zmenách vo vedení Čorba informoval, že riaditeľ Kunsthalle Bratislava Jen Kratochvil požiadal ministerku kultúry SR Martinu Šimkovičovú (nominantka SNS) o uvoľnenie z funkcie k 15. januáru. "Z dôvodu, že sa chce viac venovať kurátorskej a pedagogickej praxi," oznámil hovorca MK.

Kunsthalle Bratislava v utorok (16. 1.) informovala, že doterajší riaditeľ Jen Kratochvil rezignoval na svoj post. Zároveň inštitúcia oznámila, že ministerstvo jej zamietlo financovanie umeleckého a vzdelávacieho programu na rok 2024. Nad krokmi ministerstva vyjadrilo Kunsthalle znepokojenie a obavu o zachovanie svojej nezávislosti.