Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislava

VIDEO: Vrah, ktorý prepadol zlatníctvo v Bratislave, dostal 19 rokov

Na snímke vpravo obžalovaný Ján K. prichádza na súdne pojednávanie v rozhovore so svojím obhajcom (vľavo dole) 3. februára 2015 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

Na úhrnný trest odňatia slobody vo výške 19 rokov odsúdil dnes senát Okresného súdu Bratislava I 53-ročného Jána K., ktorý minulý rok prepadol zlatníctvo Kovarc na bratislavskej Obchodnej ulici.

Bratislava 3. februára (TASR) - Na úhrnný trest odňatia slobody vo výške 19 rokov odsúdil dnes senát Okresného súdu Bratislava I 53-ročného Jána K., ktorý na začiatku minulého roka prepadol zlatníctvo Kovarc na bratislavskej Obchodnej ulici. Pri prepade zahynul 66-ročný majiteľ z Arménska Tagvar Spartakian a jeho manželka a ďalšia osoba utrpeli zranenia.

Trest by si mal odpykať v ústave s maximálnym stupňom stráženia a po jeho odpykaní mu súd nariadil trojročný ochranný dohľad. "Obžalovaný sa dopustil dvoch skutkov, z ktorých jeden bol obzvlášť závažný zločin a druhý zločin. O dve tretiny sa mu zvýšila dolná hranica trestu na 13 rokov a štyri mesiace a horná hranica zase na 20 rokov," odôvodnil dnešný verdikt predseda senátu. Verdikt ešte nie je právoplatný. Je možné proti nemu sa odvolať na Krajský súd v Bratislave (KS). Ako prokurátor, tak aj obhajca obžalovaného si ponechali zákonnú lehotu na podanie odvolania.

"Ľutujem skutku, ktorého som sa dopustil. Mrzí ma to," povedal na záver pojednávania Ján K. Dozorujúci prokurátor Krajskej prokuratúry v Bratislave vo svojej záverečnej reči navrhol dnes obžalovanému, ktorý bol už v minulosti dva razy súdený za podobnú lúpež, trest na hornej hranici trestnej sadzby. Tá bola v tomto prípade súhrnného trestu od 15 do 20 rokov. Prokurátor okrem toho navrhol, aby si obžalovaný trest odpykal v ústave s maximálnym stupňom stráženia a po odpykaní trestu mu navrhol ochranný dohľad vo výške dvoch rokov.

Dôvodom lúpeže nebol údajne nedostatok peňazí. Pred súdom to v piatok 30. januára uviedol Ján K. Obžalovaný sa tvrdením snažil dosiahnuť zmiernenie trestu za lúpež, z ktorej je obžalovaný. Znalcom z odboru psychiatrie a psychológie podľa slov jeho obhajcu zámerne klamal, že mu šlo o majetkový prospech. "Závery znaleckého posudku vyhlásenie, že motivácia obžalovaného nebola zištná, neovplyvní," reagovala znalkyňa Denisa Mesárošová. K motivácii trestného činu sa totiž psychiatri nevyjadrovali. V konaní išlo už iba o určenie výšky trestu a náhradu škody pre pozostalých arménskeho zlatníka. Obžalovaný Ján K. na pojednávaní vlani v decembri urobil vyhlásenie o vine.

Podľa znalcov z odboru psychiatrie Ján K. netrpel žiadnym závažným psychickým ochorením. Pri skúmaní jeho osobnosti nezistili agresívnu črtu. Skonštatovali, že jeho pobyt na slobode nie je ohrozením pre spoločnosť, teda nenavrhli ochranné liečenie.



Pri prepade mal Ján K. strieľať zo samopalu vz. 61 Škorpión s tlmičom. Lúpež spáchal pod vplyvom alkoholu, následne mu v krvi namerali 0,99 promile. Ján K. je obžalovaný z lúpeže vykonanej závažnejším spôsobom na chránenej osobe a z nedovoleného ozbrojovania. Ku krvavému prepadu došlo 14. januára 2014 približne o 17.00 h. Skutku sa dopustil približne pol roka po tom, čo bol podmienečne prepustený z väzenia.

Majiteľ zlatníctva utrpel poranenie ruky, pre ktoré vykrvácal. Jeho manželku Rozaliu Spartakian páchateľ postrelil raz do bedier, raz do ucha a okrem toho utrpela poranenia hlavy. Postreleného muža sa ešte na mieste pokúšali oživiť záchranári, avšak neúspešne. Na mieste zasahovalo vtedy množstvo príslušníkov polície a Obchodná ulica bola na čas uzavretá.

Obžalovaný Ján K. bol už v minulosti právoplatne odsúdený. Konkrétne bol dva razy súdený za podobnú lúpež a tiež za nedovolené ozbrojovanie, a to v rokoch 1994 a 2004. Pôvodne obžalovanému mužovi hrozil v prípade preukázania viny trest odňatia slobody v trvaní desať až 15 rokov a súhrnný trest až do 20 rokov.