Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislava

Muž, ktorý prepadol zlatníctvo, vraj nelúpil pre peniaze

Obchodná ulica v Bratislave Foto: TASR/Dušan Kittler

Dôvodom lúpeže nebol nedostatok peňazí. Pred súdom to dnes uviedol 52-ročný Ján K., obžalovaný v prípade prepadu zlatníctva Kovarc na bratislavskej Obchodnej ulici.

Bratislava 30. januára (TASR) - Dôvodom lúpeže nebol nedostatok peňazí. Pred súdom to dnes uviedol 52-ročný Ján K., obžalovaný v prípade prepadu zlatníctva Kovarc na bratislavskej Obchodnej ulici, pri ktorom zahynul 66-ročný majiteľ z Arménska Tagvar Spartakian a jeho manželka a ďalšia osoba utrpeli poranenia.

Ján K. sa tvrdením snaží zmierniť trest za lúpež, z ktorej je obžalovaný. Znalcom z odboru psychiatrie a psychológie podľa slov jeho obhajcu zámerne klamal, že mu šlo o majetkový prospech. „Závery znaleckého posudku vyhlásenie, že motivácia obžalovaného nebola zištná, neovplyvní,“ reagovala však naň znalkyňa Denisa Mesárošová. K motivácii trestného činu sa totiž psychiatri nevyjadrovali.

Hlavné pojednávanie v kauze dnes pokračovalo výsluchmi znalcov. V konaní ide už iba o určenie výšky trestu a náhradu škody pre pozostalých arménskeho zlatníka. Obžalovaný Ján K. na pojednávaní vlani v decembri urobil vyhlásenie o vine.

Podľa znalcov z odboru psychiatrie Ján K. netrpí žiadnym závažným psychickým ochorením. Pri skúmaní jeho osobnosti nezistili agresívnu črtu. Skonštatovali, že jeho pobyt na slobode nie je ohrozením pre spoločnosť, teda nenavrhli ochranné liečenie.

Pri krvavom prepade mal Ján K. strieľať zo samopalu vz. 61 Škorpión. Lúpež spáchal pod vplyvom alkoholu, následne mu v krvi namerali 0,99 promile. „Znamená to ľahký stupeň opitosti. Môže to odbúrať zábrany, ale priamo nevedie k agresívnemu správaniu," skonštatovala psychiatrička Mesárošová.

Podľa znalkyne z odboru psychológie Oľgy Tomišovej bolo konanie Jána K. motivované snahou po uplatnení sa v živote, ktoré sa mu nedarilo dosiahnuť primeraným spôsobom. Jeho život podľa nej negatívne ovplyvnilo, že vyrastal v detskom domove. "Takéto deti nie sú pripravené na život v reálnej podobe, sú hodené do vody a väčšinou zlyhávajú," uviedla.

S takýmto záverom nesúhlasila manželka zastreleného Arména. "Dôvodom lúpeže nemohlo byť, že je z detského domova," uviedla s tým, že jeho brány opustil dávno - pred 35 rokmi. Muž sa podľa ženy správal v ich zlatníctve veľmi agresívne. "Tvrdí, že nepotreboval peniaze? Tak načo šiel potom lúpiť?" čudovala sa.

Ján K. je obžalovaný z lúpeže vykonanej závažnejším spôsobom na chránenej osobe a z nedovoleného ozbrojovania. Ku krvavému prepadu došlo 14. januára 2014 približne o 17.00 h.

Majiteľ zlatníctva utrpel poranenie ruky, pre ktoré vykrvácal. Jeho manželku Rozaliu Spartakian páchateľ postrelil raz do bedier, raz do ucha a okrem toho utrpela poranenia hlavy. Postreleného muža sa ešte na mieste pokúšali oživiť záchranári, avšak neúspešne. Na mieste zasahovalo vtedy množstvo príslušníkov polície a Obchodná ulica bola na čas uzavretá.

Obžalovaný Ján K. bol už v minulosti právoplatne odsúdený. Konkrétne bol dva razy súdený za podobnú lúpež a tiež za nedovolené ozbrojovanie. V súčasnosti obžalovanému mužovi hrozí v prípade preukázania viny trest odňatia slobody v trvaní desať až 15 rokov.