Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Bratislava

Na Hlavnej stanici v Bratislave sa vykoľajil rýchlik RegioJet

Železničný dopravca spoločnosť RegioJet Foto: TASR/František Iván

TASR o tom informovala hovorkyňa Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) Martina Pavlíková. K vykoľajeniu došlo o 17.32 h pri natláčaní prázdnej vlakovej súpravy na 14. koľaj, priblížila.

Bratislava 16. marca (TASR) - Dnes podvečer sa na bratislavskej Hlavnej stanici vykoľajil vlak IC 405 súkromného prepravcu RegioJet. TASR o tom informovala hovorkyňa Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) Martina Pavlíková.

K vykoľajeniu došlo o 17.32 h pri natláčaní prázdnej vlakovej súpravy na 14. koľaj, priblížila. Vykoľajilo sa viacero vozňov súpravy. K zraneniu osôb nedošlo, vlak bol v tom čase prázdny. Súpravu iba pristavovali na nástupište.

Vlak IC 405 premáva na trase Bratislava - Košice. Pre vykoľajenie je odrieknutý na celej trase, priblížila hovorkyňa ŽSR. Dopravu na Hlavnej stanici táto udalosť skomplikovala iba čiastočne. "Je možná všetkými smermi, ale s nepatrným meškaním vlakov do desať minút," uviedla Pavlíková.

Príčiny vykoľajenia súpravy budú predmetom vyšetrovania. Hovorkyňa ŽSR ich vopred nechcela bližšie špecifikovať. Zatiaľ tiež nespresnila škodu, ktorá vykoľajením vznikla ŽSR a súkromnému prepravcovi.

RegioJet na svojej webovej stránke oznamuje, že vlak IC 405 je z prevádzkových dôvodov zrušený. Cestujúcim vráti spoločnosť cestovné v plnej výške.

PR manažér spoločnosti RegioJet Tomáš Bořuta vysvetlil, že k vykoľajeniu niekoľkých vozňov došlo v malej rýchlosti. "V tejto chvíli nie je jasné, čo vykoľajenie vozňov zapríčinilo, situácia sa vyšetruje," vysvetlil.

Spoj IC 405 mal z Bratislavy odísť podľa cestovného poriadku o 17.50 h. Zamestnanci spoločnosti začali podľa Bořutu okamžite riešiť cestujúcich, ktorí nemohli vlakom odcestovať.

"Cestujúci dostanú okamžite vrátené cestovné v plnej výške s tým, že naši zamestnanci budú pomáhať s vyhľadaním náhradného spojenia do ich cieľovej stanice a poskytnú im maximálnu pomoc,"
doplnil.

Podľa predbežných zistení spoločnosti RegioJet mohla vykoľajenie zapríčiniť porucha na výhybke. "Je to jedna z možných príčin. Kolesá vozňov pri prechode výhybkou z presne neurčených príčin vybočili z koľajnice a ocitli sa mimo nej," opísal Bořuta.

"Nebudeme reagovať na špekulácie," uviedla na margo tejto informácie hovorkyňa ŽSR. "Možností je viacero, výsledky vyšetrovania príčinu ukážu," uviedla s tým, že k chybe mohlo dôjsť ako na strane ŽSR, tak aj na vlakovej súprave súkromného prepravcu.

Udalosť by nemala mať vplyv na utorkové (17.3.) spoje spoločnosti RegioJet. Podľa Bořutu už majú zabezpečené náhradné vagóny. "Spoje budú vypravené podľa platného cestovného poriadku," prisľúbil PR manažér spoločnosti RegioJet.