Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Bratislava

Na Sandbergu chcú obnoviť veľkomoravské hradiská

Na snímke Sandberg Foto: TASR/Pavel Neubauer

Projekt obnovy veľkomoravských hradísk je súčasťou snáh o celkovú citlivú revitalizáciu chráneného územia.


Bratislava 9. augusta (TASR) - Lokalita Sandberg pri Devínskej Novej Vsi by mohla v budúcnosti priťahovať návštevníkov ďalšou zaujímavosťou. Mestská časť sa chce pokúsiť o obnovenie veľkomoravských hradísk, ktoré sa na tomto území nachádzali.

"Pôvodné hradiská Na skale a na Pieskoch boli poškodené pri ťažbe piesku pre niekdajšiu tehelňu," objasnil architekt mestskej časti Bratislava-Devínska Nová Ves Milan Beláček. V súčasnosti sa podľa jeho slov pripravujú všetky podklady projektu. Mestská časť bude chcieť pre svoj zámer získať eurofondy.

Beláček vysvetlil, že projekt obnovy veľkomoravských hradísk je súčasťou snáh o celkovú citlivú revitalizáciu chráneného územia. "Súčasný stav Sandbergu nie je vyhovujúci, vzácnu prírodnú lokalitu poznačili návštevníci a činnosti prebiehajúce v území," pripomenul Beláček. "Spolu s geológmi, historikmi, pamiatkarmi i ochranármi chceme zrealizovať prípustné opatrenia na zlepšenie súčasného stavu," dodal architekt Devínskej Novej Vsi.

Sandberg je významná paleontologická lokalita, ležiaca na severozápadnom okraji chránenej krajinnej oblasti Malé Karpaty a je súčasťou Národnej prírodnej rezervácie Devínska Kobyla, s najvyšším stupňom ochrany. Hlavným dôvodom ochrany tohto územia je výskyt bohatej teplomilnej flóry a fauny. Najmä vďaka výskytu pieskomilnej kveteny a vstavačovitých rastlín patrí Sandberg k najvýznamnejším lokalitám na Slovensku.