Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Bratislava

Na výstave v ÚĽUV-e možno spoznať celú jeho históriu

ARCHÍVNE FOTO: Na snímke výstavno-predajný priestor ÚĽUV-u na Námestí SNP v Bratislave. Foto: FOTO TASR/Martin Baumann

Osobitné miesto na výstave je venované pôsobeniu profesionálnych dizajnérov, svojím spôsobom legiend utvárajúcich nezameniteľnosť sortimentu ÚĽUV.

Bratislava 7. júna (TASR) - Ústredie ľudovej umeleckej výroby (ÚĽUV) si pripomína 70. výročie svojej činnosti výstavou Náš príbeh. Je inštalovaná v bratislavskej galérii ÚĽUV, kde v sprievodnom programe sú plánované komentované prehliadky a predvádzanie rôznych remesiel.

Najbližšia príležitosť spoznať celú históriu vrcholnej inštitúcie, ktorá zachováva kultúrne dedičstvo v podobe úžitkového a dekoratívneho sortimentu výrobkov, bude v utorok 9. júna o 17.00 h na komentovanej prehliadke v sprievode kurátora výstavy. V ten deň od 16.00 do 18.00 h predvedie ukážky umeleckého drotárstva Dagmar Křížová, ktorá okrem drobnejších objektov z ľahko ohybného materiálu tvorí aj väčšie zvieratá a iné diela z hrubého drôtu. Ďalšia najbližšia komentovaná prehliadka bude 25. júna.

Výstava mapuje históriu ÚĽUV-u od prvých výskumov v lokalitách výskytu tradičnej remeselnej výroby cez ľudovoumelecké výrobky so značkou ÚĽUV, ktoré vznikali pod vedením jeho profesionálnych výtvarníkov, až po súčasné ocenené práce z dizajnérskej súťaže Kruhy na vode.

Návštevníci výstavy nájdu múzejné pripomienky z prvých rokov. Napríklad výskumné správy a skice z terénu či prvé filmové materiály zaznamenané etnografmi. Tí zozbierali množstvo vzorov výrobkov z oblastí výskytu tradičnej keramickej, textilnej, kožiarskej a inej remeselnej výroby, ktoré mali slúžiť ako inšpiračný zdroj pre ďalšiu ÚĽUV-om usmerňovanú tvorbu. Kurátori výstavy Libuša Jaďuďová a Pavel Habáň vybrali tie najzaujímavejšie exponáty zo zbierok Múzea ľudovej umeleckej výroby, ktoré demonštrujú umelecké cítenie a zručnosť našich predkov.

Osobitné miesto na výstave je venované pôsobeniu profesionálnych dizajnérov, svojím spôsobom legiend utvárajúcich nezameniteľnosť sortimentu ÚĽUV. Predstavené sú viaceré široko frekventované výrobky z rôznych období činnosti organizácie. Mnohé návrhy jej výtvarníkov zľudoveli tak, že už dnes žijú vlastným životom v prostredí ľudových výrobcov. Taká je napríklad šúpoľová bábika, ktorú navrhla výtvarníčka Kamila Rauchová-Ryčlová v 2. polovici 50. rokov, alebo kožené kapsy a kabelky od významnej výtvarníčky ÚĽUV-u Jany Menkynovej, ktoré rady nosili matky aj ich dcéry. S touto inštitúciou boli spojené aj ďalšie osobnosti výtvarného života druhej polovice 20. storočia ako Ema Marková, Júlia Kováčiková-Horová, Elena Holéczyová, Václav Kautman, Božena Janeková, Pavol Janek, Viola Thainová, Stanislav Koreň a mnohí iní.

Záver výstavy poukazuje na to, že ÚĽUV ako ochranca tradičných remesiel má v súčasnosti záujem i o autorský dizajn. Od roku 2000 organizuje bienálnu súťaž Kruhy na vode, ktorá poskytuje dizajnérom a kreatívnym remeselníkom príležitosti vnášať do remesla nové myšlienky. Najlepšie diela zo súťaže sú dôkazom, že prepojenie ručnej remeselnej výroby s kreativitou dizajnéra môže mať aj v súčasnosti veľmi príťažlivé podoby.