Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Bratislava

Nadchod k mestským hradbám by mali nazvať po kniežacom princovi

Staré Mesto, archívne foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Nadchod, ktorý vedie v Bratislave ponad Staromestskú ulicu k mestským hradbám, by sa mal volať Albertova lávka.

Bratislava 28. apríla (TASR) – Nadchod, ktorý vedie v Bratislave ponad Staromestskú ulicu k mestským hradbám, by sa mal volať Albertova lávka. Takýto názov po kniežacom princovi dnes pre chodník pri Vtáčej veži odobrili staromestskí poslanci. Nové pomenovanie musia ešte schváliť poslanci mestského zastupiteľstva.

Staromestský poslanec Štefan Holčík z kultúrnej komisie vysvetľuje, že nadchod dostane názov po poľskom kráľovskom a saskom kniežacom princovi Albertovi Casimirovi. Za toho sa v roku 1766 vydala dcéra Márie Terézie arcikňažná Mária Kristína. Albert sa stal z rozhodnutia kráľovnej už pred sobášom jej kráľovským miestodržiteľom v Uhorsku so sídlom v Prešporku. Mal sídliť v kráľovskom paláci na hrade, ten však nevyhovoval podmienkam pohodlného bývania a Albert sa tak rozhodol so súhlasom a finančnou podporou Márie Terézie vybudovať pri východnej fasáde paláca nový palácový objekt.

Kým stavba prebiehala, dočasne sa s manželkou ubytoval v paláci grófa Esterházyho na Kapitulskej ulici pri hradbách. Pre uľahčenie pešieho prechodu medzi hradom a jeho bytom vybudovali drevenú lávku ponad priekopu, teda ponad dnešnú Staromestskú ulicu. Približne na mieste Albertovho dreveného mostíka je aj v súčasnosti vybudovaná betónová lávka, ktorá spája Židovskú ulicu s parkanom mestského opevnenia za bývalým palácom Esterházyovcov.

Už v čase budovania lávky po roku 1970 bolo známe, že nový mostík je na mieste toho dreveného z 18. storočia. Nadchod však nebol nikdy oficiálne pomenovaný. Mestská časť ho teraz navrhla pomenovať aj pre blížiace sa 250. výročie príchodu kniežaťa Alberta, zakladateľa grafickej zbierky Albertina, do Prešporku ako miestodržiteľa.