Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Bratislava

Na Námestí slobody vyrastie Pamätník Berlínskeho múru

Námestie slobody v Bratislave, ilustračné foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

Bratislavskí mestskí poslanci združeniu schválili prenájom pozemkov.

Bratislava 25. septembra (TASR) – Na jedno z najväčších námestí v Bratislave, na Námestie slobody, pribudne Pamätník Berlínskeho múru. Vybudovať sa ho tam chystá občianske združenie Nenápadní hrdinovia, ktorému nemecká inštitúcia trvalo zapožičala originál fragmentu Berlínskeho múru. Bratislavskí mestskí poslanci už združeniu vo štvrtok (24.9.) schválili prenájom pozemkov.

"Zámerom umiestnenia fragmentu Berlínskeho múru je pripomenutie si pádu totality a nadobudnutia slobody," uvádza sa v materiáli. Pamätník majú vytvoriť pozdĺž miestnej komunikácie v rámci námestia a v susedstve areálu Úradu vlády SR. V blízkosti bol v minulosti pomník funkcionára KSČ Františka Kubača, bronzovú bustu však v 90. rokoch presunuli do depozitu. Aj staromestskí poslanci už odsúhlasili zámer umiestniť fragment múru pri plote parku Paláca vlády na severnej hranici námestia.

Pomník má byť zakomponovaný do spevnenej plochy v rozsahu 6 x 6 metrov. "V mieste pomníka sa preruší kríková výsadba a sčasti v trávnatej ploche, sčasti na ploche jestvujúceho chodníka sa položí štruktúrovaná kamenná dlažba," uvádza sa ďalej v materiáli s tým, že v ploche dlažby sa vytvoria diagonálne kamenné pásy. Do nich sa má vysekať označenie pomníka a informačné nápisy.

Nadácia rozvíja projekt pamäte vo viacerých krajinách. V súčasnosti sa fragmenty nachádzajú v približne 120 mestách sveta. Mestskí poslanci občianskemu združeniu schválili prenájom 36 štvorcových metrov (m2) pozemkov za 1 eur/m2 ročne.