Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Bratislava

Návrh za obmedzenie hazardu v Bratislave je už sfinalizovaný

Ilustračné foto Foto: TASR

Výskyt hazardu a počet kasín a herní v hlavnom meste presiahol únosnú mieru.

Bratislava 19. septembra (TASR) – Návrh všeobecne záväzného nariadenia (VZN) za obmedzenie hazardu v Bratislave je už sfinalizovaný, momentálne však ešte prebieha kontrola podpisov pod petíciou za zákaz hazardu v hlavnom meste, ktorú podporilo celkovo 136.139 obyvateľov. Uviedol to bratislavský primátor Ivo Nesrovnal s tým, že keď bude výsledok kontroly už jasný, návrh VZN predložia mestským poslancom na schválenie.

Primátor podotkol, že proces kontroly podpisov museli zistiť v spolupráci s Úradom vlády a ministerstvom vnútra. "Ten sa nakoniec našiel a ministerstvo vnútra nám za pomoci Registra obyvateľov SR v Banskej Bystrici skontroluje, či petíciu podpísali oprávnené osoby," priblížil Nesrovnal. Ako tvrdí, podpisy teraz prepisujú do určených hárkov. Trvať by to malo ešte týždeň alebo dva. Hlavné mesto si na pomoc prizvalo aj dobrovoľníkov. "Vôľa Bratislavčanov je v tomto smere absolútne jasná, nespochybniteľná a nebude zmarená. Návrh VZN v duchu petície predložíme poslancom na schválenie,“ skonštatoval Nesrovnal.

Bratislavská samospráva ešte koncom augusta informovala, že pokračuje v príprave VZN za obmedzenie hazardu v Bratislave. Vyhlásila to však po tom, čo v polovici augusta zistila, že jej chýba 3039 z 8018 hárkov z petície za zákaz hazardu v hlavnom meste, ktorá bola odovzdaná v podateľni magistrátu koncom júna. Nesrovnal toto zmiznutie vtedy vysvetliť nevedel, no informoval, že petičný výbor má kópie všetkých odovzdaných hárkov. Primátor, niektorí mestskí poslanci či zástupcovia petície podali pre chýbajúce hárky trestné oznámenie na Generálnu prokuratúru.

Na bratislavskom magistráte nariadil primátor aj internú kontrolu nakladania s podpisovými hárkami s cieľom skontrolovať celý proces manipulovania, a to od doručenia hárkov do podateľne až do času ich fyzickej kontroly na oddelení petícií a sťažností. To isté mal zdokumentovať aj petičný výbor, ktorému predsedá Nesrovnal. Spustená bola aj kontrola spracovania osobných údajov na petičných hárkoch, kontrolu oznámil koncom augusta Úrad na ochranu osobných údajov SR.

Petíciu za zákaz hazardu v Bratislave spustil minulý rok v máji primátor Bratislavy a starostovia jej mestských častí. Iniciatívu zdôvodnili tým, že výskyt hazardu i počet kasín a herní v hlavnom meste presiahol únosnú mieru. Kritikmi petície sú od jej začiatku Asociácia zábavy a hier a Asociácia prevádzkovateľov videohier. Tie nesúhlasili s jej priebehom, petíciu vnímajú ako problematickú a podľa nich nie je v súlade so zákonom.