Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Bratislava

I. Nesrovnal podpísal uznesenie o predaji budov PKO

Na snímke Ivo Nesrovnal. Foto: TASR/Jakub Kotian

Primátor tak nevyhovel výzve niektorých obyvateľov či mestských poslancov, aby toto uznesenie nepodpísal.


Bratislava 17. decembra (TASR) - Primátor hlavného mesta Ivo Nesrovnal už podpísal uznesenie mestského zastupiteľstva, na základe ktorého bratislavská samospráva predá budovy Parku kultúry a oddychu (PKO) spoločnosti Henbury Development, majiteľovi pozemkov pod kultúrnym stánkom, za jedno euro. TASR to potvrdila hovorkyňa Bratislavy Ivana Skokanová.

Podpisom podľa nej primátor potvrdil presvedčenie, že rozhodol racionálny prístup a realistický pohľad na stav veci. "Čoho dôsledkom je ukončenie desaťročnej agónie a neschopnosti vyriešiť problém s PKO," povedala hovorkyňa.

Nesrovnal tak nevyhovel výzve niektorých obyvateľov či mestských poslancov, aby toto uznesenie nepodpísal. Primátor zároveň nesúhlasí s argumentáciou výzvy, pretože podľa neho nepopisuje reálny právny stav a uznesením zastupiteľstva schválenú dohodu o mimosúdnom vyrovnaní investora a hlavného mesta.

Obyvatelia, ktorí sa pod výzvu primátorovi podpísali, tvrdili, že táto dohoda nie je výhodná pre Bratislavu a primátor by podpisom uznesenia poškodil majetok mesta. "Takúto absurdnú a nevyváženú mimosúdnu dohodu ešte Bratislava nezažila. Protestujeme voči tomu, že sa mesto má vzdať majetku, hoci o údajných stratách firmy Henbury ešte nerozhodol žiaden súd, a že sa navyše má vzdať aj svojich regulačných práv, na ktorých uplatňovanie ho oprávňuje zákon. Protestujeme voči zámeru prenechať Dunajské nábrežie developerovi," píšu vo výzve.

Investor kúpi od hlavného mesta dve stavby PKO za jedno euro, každú za 50 centov na základe dohody o urovnaní všetkých vzájomných nárokov, práv a pohľadávok hlavného mesta a investora. Takéto urovnanie schválilo zastupiteľstvo 10. decembra. Dohoda zaviazala investora k stiahnutiu všetkých žalôb voči mestu vo výške 43 miliónov eur a k vybudovaniu verejných priestorov a objektov.

Budovu PKO doteraz vlastnilo hlavné mesto, pozemky pod ňou však spoločnosť Henbury Development. Obe strany viedli spor o platnosť zmluvy o spolupráci.

Súčasné vedenie mesta s Henbury Development rokovalo o budúcej podobe nábrežia, aby sa dokázali dohodnúť mimosúdne. Architekt investora tak v novembri verejnosti i poslancom prezentoval návrh, kde v rámci investičného projektu River Park II, po novom Nové PKO, nahradil kultúrny stánok budovou planetária v tvare červenej dunajskej kvapky a mediatékou. O zachovaní kultúrneho stánku, ani len čiastočnom, sa v novej idei už nič nehovorí a z PKO majú ostať len sochy, vitráže či travertínový, takzvaný Matušíkov múrik. Investor má na základe dohody opraviť a vybudovať novú promenádu pri PKO.