Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Bratislava

Nezamestnaní v Petržalke nechcú úradom ponúkanú prácu

Ilustračné foto. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

V bratislavskej Petržalke sa dlhodobo nezamestnaným do roboty nechce. Základnú dávku totiž od štátu dostane od júla 2014 len ten občan, ktorý odpracuje 32 hodín mesačne.

Bratislava 22. decembra (TASR) – Nezamestnaní v bratislavskej Petržalke, ktorí si podľa zákona o pomoci v hmotnej núdzi musia sociálnu dávku odpracovať, doteraz neprejavili výrazný záujem o prácu. Veľká časť z desiatok dlhodobo nezamestnaných, ktorým petržalská samospráva ponúkla možnosti odpracovať si potrebný počet hodín, nevydržala pracovať ani jeden celý mesiac.

"Stretávame sa s neochotou poberateľov dávok pracovať, nemajú pracovné návyky ani disciplínu. Mnohí to berú ako nutné zlo a tak k tomu aj pristupujú," uviedol starosta Petržalky Vladimír Bajan.

Hovorkyňa Petržalky Michaela Platznerová uviedla, že napríklad Miestny úrad v Petržalke ponúkal na odpracovanie najmä pomocné práce ako upratovanie, pomoc pri práci s klientmi v Dome osobitného určenia, ale aj pri niektorých jednoduchých administratívnych prácach. "Od 7. júla, odkedy samospráva pracovné možnosti začala ponúkať, sa tu vystriedalo 11 poberateľov dávky v hmotnej núdzi," uviedla hovorkyňa.

Viac nezamestnaných využívajú rozpočtové a príspevkové organizácie mestskej časti, kde v súčasnej dobe pracuje 39 pracovníkov. "Pomáhajú napríklad v Stredisku sociálnych služieb, či v kultúrnych zariadeniach Petržalky, Miestnej knižnici, Stredisku služieb školám a školským zariadeniam, Miestnom podniku verejno-prospešných služieb ale aj na Základnej škole na Holíčskej ulici. "Podľa informácie z Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny pracuje ďalších 31 nezamestnaných Petržalčanov v neziskovej organizácii Memory, Úsmev ako dar a Marianum," uviedla Platznerová.

Mestská časť Bratislava-Petržalka má aj s ohľadom na veľkosť územia a široký záber povinností stále záujem a pomoc nezamestnaných pri výkone drobných obecných prác. Podľa Platznerovej má však úrad práce problém nájsť nezamestnaných, ktorí by boli ochotní si dávky v hmotnej núdzi odpracovať.

Základnú dávku od štátu vo výške 61,60 eura dostane od júla 2014 len ten občan v hmotnej núdzi, ktorý odpracuje 32 hodín mesačne v rámci menších obecných služieb alebo dobrovoľníckych činností.