Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Bratislava

Noc literatúry zavíta po tretí raz do Modry

Zo šiesteho ročníka podujatia Noc literatúry 2014 v Bratislave v stredu 14. mája 2014. Na archívnej snímke herečka Anna Šišková číta poslucháčom v záhrade školského dvora Bratislavskej medzinárodnej školy liberálnych štúdii. Foto: TASR/Michal Svítok

Noc literatúry je podujatie, ktorého cieľom je netradičným spôsobom priblížiť verejnosti súčasnú európsku literatúru prostredníctvom série verejných čítaní. Na Slovensku sa uskutoční po deviaty raz.

Bratislava 8. mája (TASR) – Čítanie piatich kníh európskych autorov na piatich netradičných miestach zažijú návštevníci tretieho ročníka Noci literatúry 10. mája v Modre. Čítania sa začnú na všetkých piatich miestach v rovnakom čase a budú pokračovať v 30-minútových intervaloch. Čítajúci ich zopakujú päťkrát, aby si záujemcovia mohli vypočuť všetky ukážky. TASR informovala Marcela Kvetková z Kultúrneho centra Modra.

"Našli sme a spolu s majiteľmi pootvoríme päť zaujímavých miest v centre Modry, ktoré sa s literatúrou bežne nespájajú. Všetky sú v okolí novovzniknutej Komunitnej záhrady na mestskom dvore na Štúrovej ulici. Tá bude hlavným uzlom podujatia – Noc literatúry tu spoločne otvoríme a na záver aj vyhodnotíme súťaž o knihy a modranské vína, do ktorej sa môžu zapojiť všetci návštevníci," povedala Kvetková.

Práve v Komunitnej záhrade sa podľa jej ďalších slov uskutoční čítanie románu Petra Macsovszkého Tantalópolis. Úryvky knihy, ktorá získala ocenenie Anasoft litera 2016, záujemcom sprostredkuje herec Daniel Fischer. Prekladateľka Eva Kenderessy bude čítať knihu Uspávanka francúzsko–marockej spisovateľky Leily Slimani. V súzvuku s odbíjaním zvonov bude dejiskom prednesu Mestská veža, ktorá už takmer 400 rokov dominuje Modre.

Ako pokračovala Kvetková, evanjelický farár Ján Oslík predstaví knihu Davida Grossmana Vojde kôň do baru. Návštevníci Noci literatúry sa s ňou môžu zoznámiť v renesančnom Meštianskom dome (u Malíkovcov), ktorý si ako jeden z mála zachoval špecifický, úzky a dlhý stredoveký charakter, kopírujúci parcelu, na ktorej stojí.

Bývalú nemeckú evanjelickú školu, ktorá zanikla v roku 1945, navštevovali najmä nemecké a do roku 1939 aj židovské deti. Počas podujatia bude dejiskom čítania diela Cristiny López Barrio Dom nenaplnených lások v podaní herečky Táne Radevy. Hudobník Jakub Ursíny bude čítať z knihy Karla-Markusa Gaußa Roztratení Nemci, Na cestách po Litve, Spiši a pri Čiernom mori. Priaznivci literatúry si úryvky z nej vypočujú vo výtvarnom ateliéri Martina Dzureka, kde si môžu prezrieť jeho diela.

Noc literatúry je podujatie, ktorého cieľom je netradičným spôsobom priblížiť verejnosti súčasnú európsku literatúru prostredníctvom série verejných čítaní. Na Slovensku sa uskutoční po deviaty raz. V každom meste sa čítajú rovnaké úryvky z nových prekladov európskych autorov. Podujatie organizujú České centrá.