Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Bratislava

VIDEO: Nová obojsmerná električka začne jazdiť v Bratislave v sobotu

V centre Bratislavy, na Námestí Ľudovíta Štúra, ukázal 6. novembra 2014 Dopravný podnik Bratislava prvú z nových obojsmerných električiek, ktoré nakupuje. Bratislavčania však ňou budú môcť začať cestovať až v jarných mesiacoch. Nová nízkopodlažná električka totiž musí najprv najazdiť na skúšku 10.000 kilometrov. Na snímke predvedenie obojsmernej elekričky ForCity Plus. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Dopravný podnik Bratislava (DPB) totiž spúšťa jej skúšobnú prevádzku s cestujúcimi na linke číslo 4, ktorá spája bratislavskú Dúbravku so Zlatými Pieskami.

Bratislava 24. apríla (TASR) - V hlavnom meste začne v sobotu (25.4.) ráno jazdiť prvá nová obojsmerná električka. Dopravný podnik Bratislava (DPB) totiž spúšťa jej skúšobnú prevádzku s cestujúcimi na linke číslo 4, ktorá spája bratislavskú Dúbravku so Zlatými Pieskami. TASR o tom informovala hovorkyňa DPB Adriana Volfová.



"Po schválení nového typu vozidla budeme nasadzovať aj ďalšie nové električky spolufinancované z eurofondov na ďalšie radiály, čím sa obslúžia aj iné mestské časti," priblížil generálny riaditeľ DPB Ľubomír Belfi.

Dopravný podnik zabezpečil úpravu všetkých električkových tratí a naďalej bude vykonávať ich údržbu aj počas prevádzky nových vozidiel. "Vzhľadom na to, že v súčasnosti sa realizuje modernizácia vozovní depa Jurajov dvor a vozovne Hroboňova, údržba električiek sa vykonáva len vo vozovni v Krasňanoch," vysvetlila Volfová. Z tohto dôvodu DPB zabezpečil kontrolu trate aj na Račianskej radiále a vo vozovni Krasňany. Technický stav koľají tak na radiálach a celej infraštruktúre, na ktorej budú nové električky vypravované, vyhovuje prevádzke nových nízkopodlažných vozidiel.

Do DPB prišla v stredu 22. apríla ďalšia obojsmerná električka. Dnes ich je celkovo sedem typu Škoda 30T a jedna typu Škoda 29T. Približne každý týždeň pribudne dopravnému podniku ďalšia nová električka, pričom do konca roka bude dodaných až 45 nových vozidiel a v roku 2016 ich pribudne celkovo 60.