Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislava

Nové Mesto otvorilo ďalšiu vynovenú školu a škôlky

Ilustračné foto. Foto: TASR/archív

Starosta mestskej časti Bratislava-Nové Mesto Rudolf Kusý pripomenul, že na rekonštrukcie jaslí, škôlok a škôl vyčlenila mestská časť v tomto roku viac ako 4,3 milióna eur.

Bratislava 23. júna (TASR) - V bratislavskom Novom Meste dnes slávnostne otvorili ďalšie zmodernizované výchovno-vzdelávacie zariadenia. Obnovou prešla základná škola na Českej ulici a tri materské školy na Osadnej, Rešetkovej a Jeséniovej.

Starosta mestskej časti Bratislava-Nové Mesto Rudolf Kusý pripomenul, že na rekonštrukcie jaslí, škôlok a škôl vyčlenila mestská časť v tomto roku viac ako 4,3 milióna eur. "Pri rekonštrukciách školských a predškolských zariadení sa však nespoliehame iba na vlastné zdroje, snažíme sa využívať aj peniaze z európskych fondov," zdôraznil Kusý.

Dokumentoval to aj na poslednej dokončenej modernizácii. "Rekonštrukcia základnej školy na Českej a škôlok na Osadnej a Rešetkovej, ktoré pod ňu patria, si vyžiadali 520.000 eur, z toho viac ako 465.000 pokrývajú eurofondy," ozrejmil Kusý. Na škole a škôlkach vymenili strechy, okná, dvere, budovy boli zateplené, nainštalovali sa energeticky úsporné svietidlá. "Sme radi, že 85. výročie založenia školy môžeme osláviť v novom šate, ktorý skvalitní vyučovanie a celkový život školy a našich škôlok," hovorí riaditeľka ZŠ Česká Iveta Kopásková. V rámci rekonštrukcie došlo aj k úpravám zelene – choré stromy boli na základe dendrologických vyšetrení odstránené, aby neohrozovali žiakov a na ich miesta boli vysadené nové.

Rozsiahlou rekonštrukciou s nákladmi vo výške 288.000 eur prešla aj materská škola na Jeséniovej ulici, ktorá na Kolibe funguje už 68 rokov. Vďaka nadstavbe sa od septembra rozšíri jej kapacita zo súčasných štyroch na šesť tried. "Od nového školského roka tak bude môcť nastúpiť 123 detí," povedala Zuzana Salíniová, riaditeľka Základnej školy na Jeséniovej, pod ktorú škôlka patrí. Dodala, že v priebehu rekonštrukcie sa odstránili havarijné stavy, prišlo k výmene strechy, okien i k zatepleniu budovy.