Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislava

Bratislava má od piatka nové Námestie Nežnej revolúcie

Na snímke budúce Námestie Nežnej revolúcie, spodná časť Námestia SNP pred Starou tržnicou v centre mesta. Mesto Bratislave bude mať od polovice novembra Námestie Nežnej revolúcie. Pomenujú tak časť Námestia SNP, konkrétne priestor pred Starou tržnicou v centre mesta. Stane sa tak v súvislosti s novembrovým 30. výročím Nežnej revolúcie, ktorej odkaz chce hlavné mesto udržať aj pre hudúce generácie. V Bratislave 25. októbra 2019. Foto: TASR Dano Veselský

S iniciatívou premenovať časť Námestia SNP na Námestie Nežnej revolúcie prišiel ešte v lete primátor Bratislavy Matúš Vallo.

Bratislava 15. novembra (TASR) – Bratislava má od piatka nové Námestie Nežnej revolúcie. V súvislosti s 30. výročím Nežnej revolúcie tak pomenovali časť Námestia SNP, konkrétne priestor pred Starou tržnicou v centre mesta. Námestie slávnostne uvedú v sobotu 16. novembra o 17.30 h.

S iniciatívou premenovať časť Námestia SNP na Námestie Nežnej revolúcie prišiel ešte v lete primátor Bratislavy Matúš Vallo. Argumentoval tým, že Nežná revolúcia, rovnako ako SNP, symbolizujú odpor verejnosti voči totalite a prejavenie vôle občanov po slobode. "Preto si myslíme, že tieto dve dejinné udalosti a dve námestia pomenované podľa nich majú mať dôstojné miesto vedľa seba," vysvetlil. Pripomenutie si 30. výročia Nežnej revolúcie by malo byť podľa primátora trvalé. Pád totalitného režimu považuje vedenie hlavného mesta za jednu z najvýznamnejších udalostí novodobých dejín Slovenska hodnú úcty a pripomínania si.

Pomenovanie priestoru pred Starou tržnicou na Námestie Nežnej revolúcie považuje primátor za najlepší kompromis spomedzi viacerých návrhov. Mesto totiž nové námestia nebuduje a premenovanie celého Námestia SNP či Námestia slobody podľa neho neprichádzalo z viacerých dôvodov do úvahy. "Priestor pred Starou tržnicou je momentálne súčasťou Námestia SNP, historicky to však bolo vždy samostatné námestie s vlastným názvom," zdôvodnilo mesto s tým, že zmena adries sa bude týkať len malého počtu ľudí. So zámerom premenovať časť Námestia SNP sa stotožnili koncom septembra miestni poslanci Starého Mesta a koncom októbra aj bratislavskí mestskí poslanci.

Nie všetci sú však s týmto krokom magistrátu stotožnení. Krátko po zverejnení návrhu sa proti iniciatíve postavil Slovenský zväz protifašistických bojovníkov, ktorý ju vníma ako samoúčelnú. Názvoslovné rozčleňovanie z urbanistického hľadiska jednotného priestranstva na viaceré námestia pokladá zväz za nesprávne a násilnícke, bez diskusie s odborníkmi i verejnosťou.

Ďalší kritizovali, že priestor pred Starou tržnicou je podľa nich nedôstojné miesto hodné 4. cenovej skupiny, dehonestované stánkami a popíjajúcimi ľuďmi. Iní práve v takto "živom a chcenom" priestore vidia najlepší výsledok Nežnej revolúcie. Mesto dostalo k svojmu návrhu 89 pripomienok, väčšina sa týkala žiadosti, aby našlo iné miesto, ktorému by nieslo názov Námestie Nežnej revolúcie. Mesto pripomienky neakceptovalo.