Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Bratislava

Novou miestnou kontrolórkou v bratislavskej Rači je Jana Bezáková

Ilustračné foto, Rača. Foto: Čitateľka Eliška

Hlavného kontrolóra volí miestne zastupiteľstvo na šesť rokov. Jeho funkčné obdobie sa začína dňom, ktorý je určený ako prvý deň nástupu do práce.

Bratislava 20. apríla (TASR) – Bratislavská mestská časť Rača má novú miestnu kontrolórku Janu Bezákovú, ktorá je advokátkou špecializujúcou sa na obchodné, finančné a občianske právo. Na utorkovom (19. 4.) mimoriadnom zasadnutí miestneho zastupiteľstva ju zvolili poslanci. Rozhodol však o nej až žreb. TASR o tom informovala hovorkyňa starostu Rače Eva Miklánková.

Hlasovaniu predchádzala päťminútová prezentácia každého zo siedmich prítomných kandidátov, ktorí splnili podmienky vyhlásených volieb na funkciu kontrolóra a v termíne doručili na miestny úrad prihlášku i potrebné dokumenty. Do výberového konania sa prihlásilo celkovo deväť uchádzačov.

V prvom kole tajného hlasovania získali dvaja kandidáti rovnaký počet hlasov. "Keďže na zvolenie kontrolóra je potrebný súhlas nadpolovičnej väčšiny poslancov, pokračovalo sa v zmysle rokovacieho poriadku druhým kolom, kde sa rozhodovalo medzi Janou Bezákovou a Jurajom Laukom, poslancom Bratislavského samosprávneho kraja, ktorý na rôznych úrovniach samosprávy pracuje od roku 2007," priblížila Miklánková.

Obaja kandidáti dostali aj v druhom kole tajného hlasovania rovnaký počet hlasov od poslancov. V rámci rokovacieho poriadku tak nasledoval žreb, v ktorom bola vylosovaná Jana Bezáková.

Keďže je právnička, svoju pozornosť chce vo funkcii miestnej kontrolórky v Rači venovať najmä sporným zmluvám. "Vždy budem nápomocná starostovi a poslancom, avšak až samotná prax ukáže, na čo konkrétne sa budem musieť najviac zamerať," podotkla.

Hlavného kontrolóra volí miestne zastupiteľstvo na šesť rokov. Jeho funkčné obdobie sa začína dňom, ktorý je určený ako prvý deň nástupu do práce.