Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislava

Nový primátor Ivo Nesrovnal si nechá troch námestníkov

Na snímke vľavo odchádzajúci primátor mesta Bratislava Milan Ftáčnik a vpravo nový primátor mesta Bratislava Ivo Nesrovnal na ustanovujúcom zasadnutí Mestského zastupiteľstva hlavného mesta SR Bratislavy 11. decembra 2014 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

Nový bratislavský primátor Ivo Nesrovnal (nezávislý, vystúpil z SDKÚ-DS) počet svojich námestníkov meniť neplánuje.

Bratislava 23. januára (TASR) –Nový bratislavský primátor Ivo Nesrovnal (nezávislý, vystúpil z SDKÚ-DS) ešte stále nepredstavil svojich nových námestníkov. Hlavu mesta by podľa zákona mali zastupovať traja. Ktorí to budú, zatiaľ Nesrovnal povedať nechce. Podľa svojej hovorkyne Ivany Skokanovej však už predstavu o konkrétnym námestníkoch z radov poslancov má.

Podľa informácií TASR by sa novými viceprimátormi mali stať mestskí poslanci Milan Černý (SDKÚ-DS) a Iveta Plšeková (Most-Híd), ktorá v minuloročných komunálnych voľbách kandidovala aj na post starostu Petržalky. Svoju novú funkciu oficiálne nepotvrdila. "Rokuje sa," odkázala. O treťom mene sa vraj ešte definitívne nerozhodlo, no podľa viacerých zdrojov sa skloňovalo meno Ignác Kolek (KDH).

"S menovaním námestníkov sa nebudem ponáhľať," avizoval Nesrovnal ešte koncom minulého roka, keď na ustanovujúcom mestskom zastupiteľstve 11. decembra skladal sľub. Na výber svojich nových zástupcov si chcel vziať čas. Podľa zákona o Bratislave má primátor vymenovať námestníkov do 60 dní odo dňa skladania sľubu.

Nový primátor vlani podotkol, že si chce najskôr overiť prácu jednotlivých poslancov a vybrať podľa toho tých najvhodnejších. "Funkcia námestníka je totiž dôležitá a mali by ju zastávať ľudia, ktorým ide o dobro Bratislavy," zdôraznil s tým, že využije väčšiu časť 60-dňovej lehoty. Ak to Nesrovnal do 60 dní nestihne, námestníkov podľa zákona volí mestské zastupiteľstvo.

Dnes už však Nesrovnal predstavu o nových námestníkoch má, ku konkrétnym menám sa však chce vyjadriť až vtedy, keď to bude potvrdené. "Počet námestníkov sa však ani v tomto volebnom období nezmení," dodala Skokanová.

Námestníkmi predchádzajúceho primátora Milana Ftáčnika boli Viera Kimerlingová, Petra Nagyová Džerengová a Ján Budaj. Ten sa však napríklad tretím viceprimátorom stal až od začiatku roku 2013. Ak by chcel byť Budaj znova námestníkom, musel by sa vzdať postu predsedu najväčšieho klubu poslancov v mestskom parlamente. Jeho členovia sa totiž dohodli, že šéf klubu nemôže byť zároveň aj zástupca primátora.