Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Bratislava

Novým prezidentom únie miest sa stal bratislavský primátor Nesrovnal

Na snímke vľavo odchádzajúci primátor mesta Bratislava Milan Ftáčnik a vpravo nový primátor mesta Bratislava Ivo Nesrovnal na ustanovujúcom zasadnutí Mestského zastupiteľstva hlavného mesta SR Bratislavy 11. decembra 2014 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

Delegáti dnešného mimoriadneho snemu Únie miest Slovenska (ÚMS) v Bratislave si zvolili nové vedenie.

Bratislava 30. januára (TASR) – Delegáti dnešného mimoriadneho snemu Únie miest Slovenska (ÚMS) v Bratislave si zvolili nové vedenie. Prezidentom ÚMS sa stal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal, ktorý vo funkcii vystriedal bývalého bratislavského primátora Milana Ftáčnika. Prvou viceprezidentkou ÚMS je primátorka Prešova Andrea Turčanová.

„Úlohy pred nami sú zásadné. Musíme zefektívniť výkon samosprávy, posilniť jej kompetencie, aby mohla napĺňať tie veľké očakávania, ktoré občania majú. Samospráva často nestíha a nevládze ich napĺňať. Má to rôzne problémy, aj finančné, Bratislava je veľmi podkapitalizovaná a s tými prostriedkami, ktoré má k dispozícii, nevládze financovať rozvoj. Má to dôvody legislatívne i systémové. Staré zákony neumožňujú veci efektívne spravovať. Bratislava je len jednou z 2900 obcí Slovenska, nie je samostatnou župou, ako je to v okolitých krajinách. Pri riešení problémov budeme hľadať podporu i konsenzus s ústavnými činiteľmi, ale aj v rámci ÚMS, ktorej som sa stal prezidentom,“
uviedol Nesrovnal.

Na sneme načrtli aktuálne výzvy pre samosprávu a teda aj spolupracujúce mestá v ÚMS. Je to reforma verejnej správy, audit kompetencií, posilnenie úlohy miest ako centier regiónov i postavenia Bratislavy ako hlavného mesta, rozvoj eGovernmentu a transparentná samospráva. Ďalšími okruhmi, na ktorých sa ÚMS chce podieľať, sú hospodárska a finančná stabilizácia územných samospráv a posilnenie vlastných zdrojov, program energetickej efektívnosti a opatrení na zmenu klímy a efektívne čerpanie európskych podporných zdrojov v programovom období 2014-2020 a najmä aktívna účasť na legislatívnom procese a rozvoj partnerských vzťahov doma i v zahraničí.

„Hlavným dôvodom zvolania mimoriadneho snemu bolo umožniť osobný kontakt pokračujúcich i novozvolených primátorov našich miest navzájom i s členmi nášho expertného zboru a hlavnými partnermi a sformovanie rozhodovacích a odborných štruktúr, pripravených cieľavedome, systematicky a efektívne reagovať na aktuálne výzvy a realizovať ciele a úlohy, ktoré schválil snem pre nasledujúce volebné obdobie,“ priblížil generálny sekretár ÚMS Marian Minarovič.