Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Bratislava

Novým šéfom finančnej komisie bratislavského zastupiteľstva je Budaj

Ján Budaj Foto: FOTO TASR/Michal Svítok

Dopravnej komisii bude predsedať Jozef Uher.

Bratislava 11. decembra (TASR) – V bratislavskom mestskom zastupiteľstve bude naďalej fungovať desať komisií. Mestskí poslanci dnes schválili ich zriadenie a tajným hlasovaním odobrili navrhnutých predsedov.

Predsedom komisie finančnej stratégie a pre správu a podnikanie s majetkom mesta, ktorému dosiaľ šéfoval nový primátor Ivo Nesrovnal (nezávislý), sa stal Ján Budaj zo Zmeny zdola. Ten je tiež predsedom najsilnejšieho Bratislavského klubu, zloženého zo strán KDH, OĽaNO, NOVA, OKS, Zmena zdola-DÚS a iniciatívy Naša Bratislava. Klub má aj predsedu komisie kultúry a ochrany historických pamiatok, ktorým sa stala Katarína Šimončicová, Milan Vetrák bude predsedom komisie na ochranu verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov mestského zastupiteľstva.

Predseda druhého najsilnejšieho klubu, ktorý tvorí SDKÚ-DS, Sieť a nezávislí, Jozef Uhler sa stal i predsedom komisie dopravy a informačných systémov. Túto funkciu zastával aj v minulom volebnom období. Klub má aj predsedu komisie územného a strategického plánovania, životného prostredia a výstavby, ktorým sa stal Radovan Jenčík a podpredsedníčka klubu Lucia Štasselová sa stala šéfkou komisie sociálnych vecí, zdravotníctva a rozvoja bývania.

Klub pre Bratislavu, ktorý tvoria členovia Smeru a nezávislí, bude mať predsedu komisie pre ochranu verejného poriadku, ktorým aj naďalej bude Ľudmila Farkašovská.

Marian Greksa sa stal predsedom komisie mandátovej a klub Bratislava inak, v ktorom sedí, získal aj post predsedu komisie pre cestovný ruch a medzinárodnú spoluprácu. Tým sa stala Soňa Svoreňová. Predseda klubu Most-Híd Rastislav Žitný sa stal šéfom komisie pre školstvo, vzdelávanie a šport.

Mestské zastupiteľstvo zriaďuje komisie ako svoje poradné, iniciatívne a kontrolné orgány. Komisie sú zložené z poslancov, ale aj z obyvateľov mesta – odborníkov. Komisie vypracúvajú odborné stanoviská k materiálom, o ktorých následne rokuje mestská rada a mestské zastupiteľstvo, ako aj návrhy a podnety na riešenie všetkých dôležitých otázok života mesta.