Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Bratislava

NR SR tvrdí, že pamiatky a nálezy na hrade boli chránené dostatočne

Z výstavby garáží na Bratislavskom hrade. Bratislava, 13. marca 2015. Foto: FOTO TASR - Michal Svítok

Kancelária Národnej rady SR sa ohradzuje voči tvrdeniam občianskej iniciatívy SOS Bratislavský hrad.

Bratislava 28. mája (TASR) - Kancelária Národnej rady SR sa ohradzuje voči tvrdeniam občianskej iniciatívy SOS Bratislavský hrad, že pri stavbe podzemných garáží a prácach v priestore severnej terasy Bratislavského hradu neboli dostatočne uchránené keltsko-rímske pamiatky. Uvádza to v dnešnom stanovisku.

Podľa kancelárie bol archeologický prieskum zrealizovaný vysoko profesionálne. "So všetkými pamiatkami a nálezmi sa zaobchádzalo v minulosti aj v prítomnosti prísne, v súlade s rozhodnutiami a pod dozorom Krajského pamiatkového úradu a teda v súlade so zákonom. Tieto fakty potvrdili aj početné kontroly a inšpekcie dozorných orgánov pamiatkovej starostlivosti," konštatuje Kancelária NR SR.

Pripomína, že aj na základe diskusií s odbornou a laickou verejnosťou zatraktívnila spôsob prezentácie pamiatok. "Nad rámec pôvodného projektu pribudne krycia stavba nálezov na severozápadnom bastióne, upravila sa stavba Pod gaštanmi a pribudne aj otváracie pódium v Jazdiarni," dodáva kancelária.

Zástupcovia občianskej iniciatívy SOS Bratislavský hrad v stredu (27.5.) uviedli, že pri stavbe podzemných garáží a prácach v priestore severnej terasy Bratislavského hradu neboli dostatočne uchránené keltsko-rímske pamiatky. Budú požadovať aj vyvodenie trestnoprávnej zodpovednosti. "Boli porušené zákony, ale aj samotná ústava, ktorá zaväzuje k ochrane kultúrnych a historických pamiatok," povedala v stredu Monika Kozelová z SOS Bratislavský hrad.