Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislava

Ochranári budú prenášať žaby do jazierok cez nebezpečnú cestu

Ilustračné foto Foto: TASR

„Železná studienka je oblasť, kde sa každoročne veľké počty žiab, predovšetkým ropúch, presúvajú z lesov do rybníkov, aby tu nakládli vajíčka," povedala pre TASR Blanka Lehotská.

Bratislava 21. marca (TASR) – Základná organizácia Miniopterus dnes začala jubilejný 30. ročník akcie pod názvom Pomoc ropuchám pri jarných migráciách na Železnej studienke v Bratislave. Akciu odštartovali ochranári spolu s približne 20 žiakmi základných škôl stavbou červených fóliových zábran, ktoré sa stavajú na miestach najmasovejšej migrácie žiab cez cestnú komunikáciu v tejto oblasti.

„Železná studienka je oblasť, kde sa každoročne veľké počty žiab, predovšetkým ropúch, presúvajú z lesov do rybníkov, aby tu nakládli vajíčka. Na svojej púti musia prechádzať cez vozovku, kde sa stáva, že prídu o život pod kolesami áut a autobusov. Našou snahou je zabrániť žabám, aby sa dostali na nebezpečnú cestu,“ uviedla pre TASR Blanka Lehotská, hlavná koordinátorka akcie.



Po stavbe zábran bude nasledovať druhá časť – prenos žiab cez cestnú komunikáciu do rybníkov. „Žaby zachytené za zábranami, ale aj tie, ktoré budú nájdené živé na ceste, sa budú prenášať vo vedierkach cez cestu, vždy do najbližšieho rybníka. Nakoľko je migrácia žiab závislá od teploty, doterajšie teplé počasie spolu s prípadným dažďom, môže spôsobiť pomerne rýchlu a krátku tohtoročnú migráciu. Treťou časťou akcie bude odstránenie zábran, keď ropuchy po nakladení vajíčok budú opúšťať rybníky,“ priblížila ďalej Lehotská.

O počtoch prenesených, a teda zachránených, ale aj usmrtených jedincov, sa vedie presná evidencia. „Preto žiadame záujemcov o druhú etapu akcie – prenos žiab, aby sa organizátorom vopred ohlasovali telefonicky alebo e-mailom. Cez víkendy sa budú organizovať spoločné zbery žiab, stačí sa len vopred ohlásiť. Zamedzí sa tak prípadnému ohrozeniu žiab nekoordinovaným zásahom,“ uzavrela Blanka Lehotská. Akciu Pomoc ropuchám pri jarných migráciách organizujú členovia mimovládnej organizácie Miniopterus v spolupráci so Štátnou ochranou prírody – Správou CHKO Malé Karpaty. Jej cieľom je záchrana ropuchy obyčajnej a čiastočne aj skokana hnedého.

Miniopterus je základná organizácia Slovenského zväzu ochrancov prírody a krajiny so sídlom v Bratislave. Založená bola v roku 1993. Jej hlavnými aktivitami sú akcie na pomoc ropuchám pri jarných migráciách, výskum, monitoring a ochrana netopierov na území západného Slovenska a environmentálna výchova.