Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislava

Od apríla majú ďalej stavať vežiak na Šancovej, projekt sa má zväčšiť

Na archívnej snímke je pohľad na budovu YMCA v Bratislave Foto: TASR/Peter Hudec

Vežiak polyfunkčného domu s názvom Premiére chce firma dostavať na 23 podlaží a do výšky 71 metrov, čo jej dovoľuje aj stavebné povolenie.

Bratislava 7. januára (TASR) – Na skelete rozostavanej výškovej budovy, ktorý už roky špatí Šancovu ulicu v bratislavskom Starom Meste, by sa malo začať v apríli znova pracovať. Takýto začiatok výstavby totiž uvádza developérska spoločnosť Finep SK vo zverejnenom zámere, ktorý predložila na posudzovanie vplyvov na životné prostredie. V projekte urobila zmeny, stavbu chce zväčšiť.

Vežiak polyfunkčného domu s názvom Premiére chce firma dostavať na 23 podlaží a do výšky 71 metrov, čo jej dovoľuje aj stavebné povolenie. Nižšie objekty však chce zväčšiť - zastavanú plochu z pôvodných 1514 štvorcových metrov (m2) na 2496 m2 a podlahovú nadzemnú plochu o asi desatinu. Zatiaľ čo byty a apartmány majú zabrať 12.419 m2, komerčné objekty len 927 m2. Zmenou sa podľa firmy posilní bytová funkcia a obchodné a kancelárske plochy sa zmenšia, reaguje tak vraj na dopyt trhu.

Finep plánuje 260 ubytovacích jednotiek, z ktorých bude 169 apartmánov. Medzi ostatnými majú dominovať najmä jednoizbové (64), dvojizbových plánuje 18, trojizbových šesť a štvorizbových tri. Namiesto 127 parkovacích miest by mal objekt ponúknuť 199.

"Riešenie je navrhnuté tak, aby sa minimalizovali zásahy do realizovaných konštrukcií, aby stavba mohla čo najrýchlejšie pokračovať podľa platných povolení, a súčasne bola pripravená pre výstavbu nových objektov - vjazdovej rampy a nového domu," uvádza firma.

Bloky sa tak dobudujú v celej dĺžke uličnej čiary od objektu YMCA po Beskydskú ulicu. V dvoch rozostavaných sa majú udiať zmeny len vo vnútri, v ďalších dvoch developér potrebuje meniť pre väčší objem stavebné povolenie. Posledný piaty blok bude tvoriť nový dom, ktorý má vyrásť na mieste bývalých zberných surovín.

Začať plánuje podľa zámeru firma v apríli a skončiť o dva roky. Predpokladá, že celkové náklady na výstavbu sa vyšplhajú na približne 11,74 milióna eur.

Stavbu dosiaľ brzdili zmeny v projekte, pôvodne mala mať totiž iba osem poschodí, a tiež zmena majiteľov. Objekt najprv stavala firma Istroreal.