Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislava

V okolí Slovnaftu môže byť v nasledujúcich dňoch viac hluku

Rafinéria Slovnaft, archívne foto Foto: TASR/Martin Baumann

Intenzívne spaľovanie môžu Bratislavčania očakávať dnes od 8.00 h do 15.00 h.

Bratislava 20. augusta (TASR) – Rafinéria Slovnaft hlási dvojtýždňovú technologickú odstávku Etylénovej jednotky, dnes a v piatok (21.8.) bude v spoločnosti prebiehať aj čistenie vysokotlakového parného potrubia. TASR o tom informoval Anton Molnár, hovorca a riaditeľ podnikovej a marketingovej komunikácie Slovnaftu.

Etylénová jednotka sa porušila a nie je možné ju odstrániť za chodu zariadenia. "Ide o štandardný a bezpečný proces," uviedol. Odstávka sa začne dnes a do 22. augusta ju bude sprevádzať zvýšená hladina hluku a spaľovanie uhľovodíkov na poľných horákoch so sprievodným zadymením. Zvyšné dni by verejnosť už hluk obťažovať nemal.

Intenzívne spaľovanie môžu Bratislavčania očakávať dnes od 8.00 h do 15.00 h, to miernejšie bude následne do 22. augusta do polnoci. "Nábeh Etylénovej jednotky predpokladáme na prelome augusta a septembra," uviedol Molnár.

Čistenie parného potrubia súvisí s nábehom novej výrobnej jednotky LDPE 4. Ide o štandardný a kontrolovaný proces, pri ktorom je potrubie prefukované vysokotlakovou parou, z dôvodu jeho prečistenia a zabezpečenia bezpečnej prevádzky. Čistenie takisto sprevádza zvýšená hladina hluku.

"Za prípadné nepríjemnosti a zníženie komfortu sa obyvateľom ospravedlňujeme," dodal Molnár.