Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislava

Organizátori Vianočnej kvapki krvi rátajú tento rok s vysokou účasťou

Z vianočnej kvapky krvi pre detských onkologických pacientov 5. decembra 2014 v Primaciálnom palác v Bratislave. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Vianočná kvapka krvi je dnes od 8.00 h aj v Prešove.

Bratislava 5. decembra (TASR) – V Primaciálnom paláci v Bratislave dnes od rána tečie krv. Známi športovci, predstavitelia hlavného mesta, mestskí policajti či bežní občania v rámci 7. ročníka podujatia Vianočná kvapka tu totiž darujú svoju najcennejšiu tekutinu. Tá poslúži detským onkologickým pacientom. Organizátori rátajú tento rok s rekordnou účasťou.

Olympijskí víťazi bratia Hochschornerovci, viacerí športovci a zástupcovia ŠK Slovan Bratislava dnes ako medzi prvými vyplňovali dotazníky darcu krvi. Svoje pocity pred odberom opisovali rôzne, niektorí prežívali nervozitu, iní už vedeli, čo ich čaká. Zhodli sa však na tom, že pomáhať treba akýmkoľvek spôsobom.

Fotogaléria z podujatia:




Mária Vrbová už v minulosti darovala krv a rozhodla sa aj tentoraz. Podľa nej sa toho nemusí nikto báť. "Rozhodnutie bolo jednoznačné, keď niekto potrebuje krv, rada pomôžem. Ja mám dobrú krv," vysvetlila s úsmevom.

Bratislavský primátor Milan Ftáčnik vníma túto akciu už ako tradíciu a úsilie vo vianočnom období pomôcť ľuďom, ktorí to potrebujú. "Veľmi si vážim, že sem prichádzajú športovci, aj menej známi ľudia. Tá myšlienka, ktorá nás spája je naozaj silná," povedal.

Z veľkého počtu ľudí, ktorí sa o svoju najvzácnejšiu tekutinu prišli podeliť, mal veľkú radosť jeden z organizátorov podujatia Miroslav Bílik z občianskeho združenia Deťom pre život. "Vyzerá to tak, že v Bratislave padne rekord, lebo už krátko po 9.00 h máme zaregistrovaných viac než 80 darcov," skonštatoval.

Podľa vedúcej lekárky Kláry Svitekovej z Národnej transfúznej služby (NTS) dnešnými darcami sú najmä mladí ľudia, v priemere od 20 do 40 rokov. Tvrdí, že je to dobré, pretože mladší darcovia majú väčšinou všetky orgány zdravé a ich krv je rovnako v poriadku. "My z NTS v Bratislave sa veľmi tešíme. Krv z tohto odberu môžeme použiť až do polovice januára," uviedla.

V rámci pomoci detským onkologickým pacientom sa dražili aj dresy športovcov Jána Ďuricu, Mareka Hamšíka, Laca Nagya či replika dresu ŠK Slovan Bratislava z roku 1927. "Výťažok ide na individuálnu dopravu, ktorú poskytujeme zdarma," podotkol Bílik.

Vianočná kvapka krvi sa koná dnes od 8.00 h aj v Prešove.