Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislava

Ornitológovia učia ľudí na Železnej studienke poznávať vtáčie hlasy

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Remiaš

V lese možno počuť napríklad pinky, drozdy, penice, červienky, brhlíky, sýkorky, zelienky, či kolibkáriky.

Bratislava 12. apríla (TASR) - Takmer 200 ľudí už počas tohto víkendu využilo možnosť absolvovať kurz poznávania vtáčích hlasov v lese. Zorganizovali ho ornitológovia zo spoločnosti watching.sk a na bratislavskej Železnej studienke sú záujemcom k dispozícii ešte aj dnes do 16.00 h.

„Práve teraz je veľmi vhodné obdobie, aby sa ľudia naučili rozpoznávať vtáčie hlasy, lebo tu ešte nie je veľa vtákov, takže hlasy jednotlivých druhov sa nemiešajú. Stromy nemajú listy, preto sú na nich vtáky nápadnejšie a návštevníci ich majú možnosť pri speve aj vidieť. Ja som sa spev mnohých vtákov naučil najmä pomocou toho, že som vtáčika pri speve aj pozoroval,“ povedal Ján Dobšovič z watching.sk.

Počas približne hodinového kurzu sa ľudia mohli zoznámiť až s viac ako desiatimi druhmi vtáčích hlasov. V lese možno počuť napríklad pinky, drozdy, penice, červienky, brhlíky, sýkorky, zelienky, či kolibkáriky. "Spomedzi dravcov majú výrazné hlasové prejavy napríklad myšiaky hôrne, ktoré je možné často pozorovať pri krúžení nad krajinou. Ľudia môžu poznať tiež hlas sokola myšiara, ktorý často hniezdi v obciach a upozorňuje na seba prenikavým škriekaním,“ doplnil Roman Slobodník z organizácie Ochrana dravcov na Slovensku.

Akcia sa koná ešte dnes do 16. h. v peknom prostredí bratislavskej Železnej studienky. Kurzy začínajú vždy každú párnu hodinu od informačného stánku umiestneného v areáli bufetov na Železnej studienke, pri odbočke na Kačín. Tento rok zopakujú akciu aj cez víkend 23. – 24. mája.