Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Bratislava

P. PELLEGRINI: Otázka podzemia na Bratislavskom hrade je otvorená

Z výstavby garáží na Bratislavskom hrade. Bratislava, 13. marca 2015. Foto: FOTO TASR - Michal Svítok

Vyhlásil to predseda Národnej rady SR (NR SR) Peter Pellegrini na dnešnej tlačovej konferencii, kde boli predstavené výsledky odborného grémia.

Bratislava 18. marca (TASR) – Podzemnú stavbu na Bratislavskom hrade treba dokončiť, no otázka jej využitia je stále otvorená. Vyhlásil to predseda Národnej rady SR (NR SR) Peter Pellegrini na dnešnej tlačovej konferencii, kde boli predstavené výsledky odborného grémia. To na Bratislavskom hrade zasadalo v utorok (17.3.), aby posúdilo ochranu i prezentáciu keltsko-rímskych nálezov na hrade či alternatívne využite realizovanej podzemnej stavby.

Podľa predsedu parlamentu ukáže len čas a vzájomná dohoda, či garáže v podzemnom objekte budú. Túto otázku totiž pokladá za stále otvorenú. "Možno sa bude dať využiť multifunkčne. V prípade potreby sa bude používať na parkovanie, ak to nebude potrebné, môže slúžiť na iné účely," skonštatoval Pellegrini. Výstupy z odborného grémia predseda parlamentu rešpektuje. Kancelária NR SR podľa neho prijme riešenia niektorých úloh, ktoré vzišli z tejto odbornej diskusie. Pellegrini chce podnietiť predovšetkým rokovanie so zhotoviteľom stavby podzemných garáži, aby sa tak prijali ďalšie ochranné opatrenia keltsko-rímskych nálezov. S prezentáciou týchto pamiatok, ktorú navrhli odborníci, kancelária parlamentu súhlasí. "Bude si to však vyžadovať súčinnosť pamiatkového úradu, pretože pôjde o dodatočné rozšírenie projektu. Budú sa musieť spraviť nové štúdie a upraviť rozpočet," spresnil Pellegrini. Výzvu na pozastavenie stavebnej činnosti na hrade považuje už teraz za bezpredmetnú. Zároveň víta, že odborná diskusia bude ďalej pokračovať.

Výsledky grémia vnímajú pozitívne aj zástupcovia občianskej iniciatívy SOS Bratislavský hrad, ktorá o zasadnutie žiadala a mala v ňom aj svojich zástupcov. Podľa Moniky Kozelovej je úspechom zhoda odborníkov už len v troch sporných otázkach. "Je dôležité, že sa ochránia pamiatky, ktoré sú na stavenisku," podotkla Kozelová. Rovnako víta aj pokračovanie diskusie o využití podzemného objektu. Občianska iniciatíva navrhuje, aby v týchto priestoroch ako alternatíva podzemných garáží vznikla koncertná a spoločenská sála alebo depozit pre Slovenské národné múzeum či Slovenskú národnú galériu. "Chceme v tejto otázke dôjsť ku konsenzu," skonštatovala Kozelová.

Členovia grémia, ktoré tvorili archeológovia, architekti, reštaurátori a pamiatkari, sa v utorok zhodli na tom, že archeologický výskum na Severnej terase Bratislavského hradu bol po odbornej stránke vykonaný v poriadku a ochrana tu nájdených keltsko-rímskych nálezov je na dostatočnej úrovni. Navrhujú však jej zvýšenie, a to formou ich oplotenia, zamedzenia vstupu ťažkých mechanizmov či skladovania stavebných materiálov.

Požadujú tiež, aby archeologické nálezy boli prezentované v podobe in situ, v nezasypanej forme a v krycích objektoch. V nadväznosti na to žiadajú aj ich urýchlené reštaurovanie. V prípade podzemných garáží a ich alternatívneho využitia sa však odborníci nezhodli. Nechcú však, aby stavebná jama zostala prázdna. V tejto diskusii chcú pokračovať.