Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislava

Pacientov v bratislavských nemocniciach dnes čaká špeciálne menu

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Režim hospitalizovaných pacientov sa v UNB podobá bežným dňom, nočný pokoj bude od 21.00 h.

Bratislava 31. decembra (TASR) - Bratislavské nemocnice a ústavy pripravili počas Silvestra a Nového roka pre svojich pacientov špeciálne menu. Tí s diétou však majú aj počas týchto dní upravený jedálny lístok podľa odporúčania ošetrujúceho lekára.

"Poslednou večerou v roku je údené s chrenovou omáčkou a zemiakovou kašou. Na Nový rok je to bravčový rezeň s prílohou," povedala pre TASR hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) Petra Stano Maťašovská. V Národnom onkologickom ústave (NOÚ) v Bratislave dávajú prednosť nesladkej alternatíve a ľahšiemu jedlu. "Budeme servírovať obloženú misu so šunkou, salámou, syrmi a zeleninou," uviedla pre TASR hovorkyňa ústavu Viktória Vasilenková. Údené mäso na Silvestra a bravčový rezeň na Nový rok budú jesť malí pacienti v Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou v Bratislave (DFNsP). Informovala o tom hovorkyňa DFNsP Dana Kamenická.

Režim hospitalizovaných pacientov sa v UNB podobá bežným dňom, nočný pokoj bude od 21.00 h. "Ale akceptuje sa, ak chcú pacienti o polnoci privítať Nový rok. Samozrejme, bez hlučnej zábavy a alkoholu," konštatovala Stano Maťašovská. Je podľa nej bežné, ak si pacienti navzájom či s personálom prajú všetko dobré, telefonujú blízkym a sledujú ohňostroj z okien.

"Príchod Nového roka privítajú sestričky, rodičia a staršie deti, ak sú ešte hore, symbolickým prípitkom s nealkoholickým nápojom a zaželajú si všetko najlepšie," povedala Kamenická z DFNsP. Počas Silvestra i prvý deň v roku umožnia rodičom a deťom v nemocnici, aby spolu boli čo najdlhšie. V tomto čase tu lekári totiž očakávajú viac hospitalizovaných detí. Napríklad na Klinike detskej hematológie a onkológie (KDHaO) bude asi 25 detí, na Vianoce ich tam bolo hospitalizovaných 10.

Národný onkologický ústav púšťa návštevy k pacientom ako v bežný pracovný deň, robí však i výnimky.