Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Bratislava

Park na Račianskom mýte plánujú pre nevyhovujúci stav zrevitalizovať

Ilustračné foto. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Park Račianske mýto predstavuje centrálny park Nového Mesta. Miesto, kde sa rozprestiera, má bohatú históriu.

Bratislava 21. augusta (TASR) - Park Račianske mýto v bratislavskom Novom Meste chce mestská časť zrevitalizovať. Dôvodom je jeho stav, ktorý nevyhovuje súčasným potrebám svojím zariadením, stavom povrchov či zelene. "Mnohé časti parku sú výrazne opotrebované a vyžadujú si rekonštrukciu, najmä povrchy chodníkov a spevnených plôch," píše v zámere novomestská samospráva. Tá momentálne požiadala o posúdenie vplyvov projektu rekonštrukcie na životné prostredie.

"V tejto chvíli sme na začiatku samotného procesu, keď prebieha posudzovanie zámeru revitalizácie v takzvanom zisťovacom konaní," informuje mestská časť. Po ukončení procesu posudzovania vplyvov na životné prostredie a zapracovaní prípadných podmienok budú prebiehať ďalšie stupne povoľovania danej revitalizácie. Po získaní všetkých potrebných povolení samospráva prikročí k samotnej revitalizácii parku. "S tým súvisí aj vypísanie verejného obstarávania na firmu, ktorá zabezpečí obnovu parku," podotýka Nové Mesto. Predbežný termín rekonštrukcie zatiaľ nie je známy. Koľko bude stáť, by malo byť jasné až po verejnom obstarávaní.

Projekt revitalizácie počíta s tromi funkčnými zónami. Prvá je určená pre deti do šesť rokov a doplnená o multifunkčné športové plochy. "V južnej časti pribudne väčšie pieskovisko s dreveným plató na sedenie a nové hojdačky. V strednej časti sa navrhuje terénna modelácia s drevenými stupňami a hracím dreveným prvkom," spresňuje mestská časť. V tejto zóne bude vysadený trávnik, po ktorom sa bude dať chodiť.

Navrhnutá je aj alej a uvažuje sa aj o výsadbe kríkov a trvaliek. Rekonštrukcia chodníkov má zabezpečiť bezpečnejší pohyb návštevníkov parku, pričom budú korčuliari oddelení od chodcov. Detské ihrisko má byť oddelené oplotením vysokým jeden meter. Po obvode dvoch funkčných zón bude viesť bežecký chodník. "V severnej časti projektová dokumentácia navrhuje rekonštrukciu športoviska na jedno multifunkčné s tromi ihriskami, volejbalovým, futbalovým a basketbalovým," približuje mestská časť. V západnej časti bude bezpečnostný povrch s fitnes prvkami pre všetky vekové kategórie. 

V druhej funkčnej zóne parku, s terénnymi modeláciami pre deti od šesť do 16 rokov, bude súčasťou terasa z liateho gumeného povrchu určená na bicyklovanie a kolobežkovanie pre deti. Okolo celej zóny má viesť mlatový chodník, popri ktorom sú plánované hracie prvky pre deti. Predovšetkým pre seniorov bude určená tretia zóna, v ktorom sa postavia dve ihriská na petanque. Pribudne aj alej stromov, lavičky i smetné koše.

Park Račianske mýto predstavuje centrálny park Nového Mesta. Miesto, kde sa rozprestiera, má bohatú históriu. Na mieste rolí, polí a vinohradov tu vzniklo osadnícke predmestie Blumentál. Na severovýchodnom konci predmestia založili koncom 18. storočia dva cintoríny, a to evanjelický, orientovaný do Račianskej cesty a katolícky, orientovaný do Smrečianskej ulice. Cintoríny boli zrušené začiatkom 60. rokov 20. storočia a priestory boli upravené ako park. V súčasnosti je park vo väčšej časti zatrávnený. V pešej zóne je zámková dlažba, detské ihriská, ako aj fontána s centrálnym rozprašovačom s výškou vodného stĺpca sedem metrov. Je tu aj socha s varujúcim názvom Hirošima, ktorá je darom akademického sochára Tibora Bartfaya.

Verejnosť sa môže s navrhovaným projektom revitalizácie parku oboznámiť na informačnom portáli rezortu životného prostredia enviroportal.sk.