Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Bratislava

Peknú cestu a Alstrovu ul. v Rači môže v budúcnosti spájať cyklotrasa

Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann

Na úseku Pekná cesta – Alstrova ul. v bratislavskej Rači by mala v budúcnosti pribudnúť nová cyklotrasa. Vybudovať ju tu plánuje záujmové združenie právnických osôb Euroregión dunajskej iniciatívy.

Bratislava 22. decembra (TASR) – Na úseku Pekná cesta – Alstrova ul. v bratislavskej Rači by mala v budúcnosti pribudnúť nová cyklotrasa. Vybudovať ju tu plánuje záujmové združenie právnických osôb Euroregión dunajskej iniciatívy. Na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave o tom informoval riaditeľ združenia Vladimír Pálfi a poradca primátora hlavného mesta SR Michal Feik.

Podľa Pálfiho táto cyklotrasa by mala mať približne dva kilometre a napojiť ju chcú na cyklotrasu Jurava. "V rámci tohto projektu musíme najprv zrealizovať štúdiu uskutočniteľnosti a v druhej fáze vypracovať projektovú dokumentáciu," vysvetlil Pálfi. Na prípravu potrebnej dokumentácie získalo združenie približne 30.000 eur z ministerstva dopravy. Ako však uviedol Feik, výstavba cyklotrasy bude závisieť od toho, koľko finančných prostriedkov na jej realizáciu získajú. Predpokladané celkové náklady sa totiž pohybujú od 200.000 do 300.000 eur.

Aj vďaka finančnej podpore z ministerstva dopravy sa podľa Pálfiho v tomto roku už podarilo zrealizovať niekoľko projektov na podporu cyklodopravy v meste. "Vybudovali sme chránený a uzamykateľný prístrešok pre bicykle na hlavnej železničnej stanici," spresnil. Pre každý bicykel je tu vytvorený osobitný box s dvierkami, kde si môže cyklista uzamknúť nielen bicykel, ale aj samotný box.

Na jeseň pribudlo pre cyklistov aj odpočívadlo. Nachádza sa na hlavnom ťahu cyklotrasy Eurovelo 13. "Cyklisti si tu môžu opraviť aj defekt, pretože sa tu nachádza opravárenský set," skonštatoval Pálfi. Ako ďalej informoval, v Bratislave sa podarilo v tomto roku nainštalovať 12 informačných tabúľ. Tie odporúčajú cyklistom ďalších 30 miest, ktoré môžu v okolí navštíviť.

Ako doplnil Feik, pred niekoľkými týždňami pribudli aj sčítače cyklistov, a to na hraničnom priechode Berg a Viedenskej ceste. "Poskytujú nám dáta, ktoré sú dôležité, aby sme vedeli, aké ďalšie kroky spravíme v rámci cyklistiky. Za 18 dní tohto mesiaca napríklad už vieme, že Viedenskou cestou prešlo 3360 cyklistov," povedal.

Magistrát hlavného mesta a združenie Euroregión dunajskej iniciatívy podpísali memorandum a zmluvu o spolupráci. Mesto združeniu pomáha najmä pri administratívnych prácach či prieskume terénu. "My to skôr pokrývame personálne a robíme to v rámci našej náplne práce," dodal Feik.